Kosmos 93.6

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kosmos Radio

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 2001[1]
Έναρξη λειτουργίας: 29 Οκτωβρίου 2001
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Kosmos Jazz,
Πρώτο Πρόγραμμα,
Δεύτερο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
ΕΡΑ Σπορ,
Zeppelin 106.7,
Η Φωνή της Ελλάδας
Σλόγκαν: Όλος ο κόσμος, σ' ένα ραδιόφωνο!
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο (Γραφείο Ρ 213), Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Αττική, Α.Μ.Θ., Πελοπόννησος, Σητεία
Συχνότητα: Πάρνηθα: 93.6 MHz FM
Υμηττός: 107.0 MHz FM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Kosmos 93.6 είναι ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ που ιδρύθηκε το 2001 και το πρόγραμμα του εστιάζεται στην world music, την τζαζ, την σόουλ, το χιπ χοπ, την afro, την λάτιν, την ρέγκε κ.ά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001, μετά την ανακατανομή των συχνοτήτων της Αθήνας, με εμπνευστή τον τότε διευθυντή της ΕΡΑ, Αντώνη Ανδρικάκη. Το Kosmos εξέπεμψε από την παλιά συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος, στους 93.6 και από την παλιά συχνότητα του Ράδιο Φιλία, στους 107 MHz των FM. Πρώτος διευθυντής του ήταν ο Μάνος Τζανακάκης και ενάμισι έτος μετά την ίδρυση του, ανέλαβε ο Γιώργος Μουχταρίδης μέχρι το 2011. Ακολούθησαν, ο Πάνος Χρυσοστόμου, ο Γιάννης Δημητριάδης (περίοδος ΝΕΡΙΤ), ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, ο Ιωσήφ Βάγγερ και, πρόσφατα, ξανά ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος.

Είναι ο πρώτος σταθμός που έδωσε βάρος στη world music, συμβάλλοντας στην άνοδο της δημοφιλίας της. Αν και τοπικής εμβέλειας (αρχικά εξέπεμπε μόνο στην Αθήνα) κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά ποσοστά στις ακροαματικότητες, της τάξεως του 5%, και έγινε το πιο κερδοφόρο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ρεπερτόριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό ρεπερτόριο του Kosmos είναι η world music, ήχοι και μελωδίες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ελληνικό ραδιόφωνο: η latin και οι ήχοι της Βραζιλίας, η reggae και η african, η soul, η jazz και η κλασική rock, με πετάγματα στην ηλεκτρονική παραγωγή από την Ευρώπη και την Αμερική και την σύγχρονη adult pop δισκογραφία.

Από το 2020, στο πρόγραμμα του συνυπάρχουν, πέραν των καθημερινών εκπομπών, αφιερώματα σε είδη και χώρες ("Mambo Estereo" με τον Βασίλη Σταματίου), εκπομπές για το βιβλίο (Θάλεια Καραμολέγκου), αφιερώματα σε δεκαετίες και κινηματογραφική μουσική (Γιάννης Πετρίδης), εκπομπές με δημοσιογραφική ματιά (Προκόπης Δούκας), επιλεγμένες νέες κυκλοφορίες απ' όλον τον πλανήτη ("Fresh Unlimited" με την Μαρία Μαρκουλή), το "G-Poly Groove" με τον Γιώργο Πολυχρονίου και ο "Kosmoναύτης" με τον γνωστό τραγουδοποιό Μανώλη Φάμελλο, μεταδόσεις συναυλιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, καθώς και mixsets Ελλήνων και διεθνών DJ και παραγωγών (Kosmos LAB).

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Kosmos έχει διοργανώσει δύο μουσικά φεστιβάλ ονόματι Kosmos Festival με πολύ μεγάλη επιτυχία, το 2009 στον Ιππικό Όμιλο Γουδή και το 2010 στο Θέατρο Πέτρας, με καλεσμένους πολύ πετυχημένα συγκροτήματα του ρεπερτορίου του: The Specials, Dub INC, Amparo Sanchez, Shantel, Ojos de Brujo, Tinariwen, Solomon Burke, Bajofondo, Orishas, Sophie De Lila, Yasmine Levy, Nicola Conte, Burger Project, Stuff Benda Bilii. Ο σταθμός έχει επίσης εκδώσει και πέντε διπλές συλλογές CD με τα καλύτερα τραγούδια που μετέδωσε από τη συχνότητά του στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας του. Στα ετήσια πάρτι που διοργανώνει από το 2017 έχουν εμφανιστεί ζωντανά Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως η Μαρίνα Σάττι, ο Τζερόμ Καλούτα, η Idra Kayne, οι Afrodyssey κ.α.

Λειτουργία επί ΝΕΡΙΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2014 ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ ο τότε νεοφερμένος φορέας του ανακοίνωσε πως ο σταθμός θα επιστρέψει στην ίδια συχνότητα και σε άλλες, αρχικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια.[2][3][4] Όπως και στο παρελθόν, το πρόγραμμα του σταθμού εστιάστηκε σε τζαζ και μουσικές από όλο τον πλανήτη.[5] Ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την επαναλειτουργία του σταθμού από τη ΝΕΡΙΤ παράνομη επειδή δεν είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.[6]

Συχνότητες του Kosmos 93.6 Πανελλαδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Αργολίδα 94.0 MHz Προφήτης Ηλίας
Αρκαδία 105.7 MHz Άνω Δολιανά
Αττική 93.6 MHz Πάρνηθα
107.0 MHz Υμηττός
Δράμα 102.5 MHz Κάτω Νευροκόπι
Λασίθι 102.4 MHz Χαμέζι

Επίσης οι υπόλοιποι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ συνδέονται με τον Kosmos 93.6 με το πέρας του προγράμματός τους (μεσημέρι ή αργά το βράδυ μέχρι την επόμενη μέρα) και όλο το Σαββατοκύριακο.

Kosmos Jazz[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του «αδελφικού» σταθμού Kosmos Jazz

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 ξεκίνησε η εκπομπή του «αδελφικού» σταθμού του, Kosmos Jazz, του δεύτερου διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΑ με τζαζ ρεπερτόριο.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

29.10.2001-11.06.2013
11.06.2015-01.07.2021
01.07.2014-11.06.2015 01.07.2021-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η δημιουργία του «Kosmos FM» και τα πολύχρονα βήματά του». e-tetradio.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2015. 
  2. «Ο Kosmos επιστρέφει στα ερτζιανά!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. Σκουλαράκος, Βασίλης. «Επιστρέφει στα ερτζιανά ο Kosmos». newsbomb.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2014. 
  4. «Ξανακούγεται ο Kosmos!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014. 
  5. «Επιστρέφει ο σταθμός Kosmos στα FM». Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014. 
  6. «Βγάζουν στον αέρα και το Kosmos». typologies.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]