Πύλη:Κύρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιλεγμένο λήμμα

Η Ναυσικά είναι όπερα σε τρεις πράξεις της αυστραλίδας συνθέτριας και κριτικού μουσικής Πέγκι Γκλάνβιλ-Χικς. Το λιμπρέτο της όπερας συνιστά διασκευή του μυθιστορήματος του άγγλου συγγραφέα Ρόμπερτ Γκρέιβς, Η κόρη του Ομήρου, και συντέθηκε από τον Γκρέιβς και τον λιμπρετίστα Άλαστερ Ριντ. Εκτός του ελληνικού θέματος του λιμπρέτου, η μουσική της όπερας απηχεί την ελληνική παραδοσιακή μουσική από ρυθμικής, μελωδικής και μορφολογικής άποψης.

Η ιστορία του έργου συνιστά διασκευή του μύθου της Ναυσικάς και του Οδυσσέα. Στο λιμπρέτο, ο Οδυσσέας αντικαθίσταται από έναν ναυαγό ευγενή από την Κρήτη, που φέρει το όνομα «Αίθων». Φτάνοντας σε μία ακτή μετά το ναυάγιο, ο Αίθων απαντά τη Ναυσικά, μια πριγκίπισσα που πολιορκείται ερωτικά από ένα πλήθος μνηστήρες, που δρουν υβριστικά εκμεταλλευόμενοι την απουσία του βασιλιά πατέρα της. Η Ναυσικά αποφασίζει να οδηγήσει τον Αίθωνα στο παλάτι μεταμφιεσμένο σε ζητιάνο. Εν τέλει, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς, ο Αίθων κατορθώνει να εξολοθρεύσει τους μνηστήρες και να νυμφευθεί τη Ναυσικά. Ακολουθώντας το έργο του Γκρέιβς, το λιμπρέτο καταλήγει με την απόδοση του ρόλου της συγγραφέως μιας άλλης εκδοχής της Οδύσσειας στη Ναυσικά.

Η όπερα συντέθηκε από το 1958 ως το 1960 κατά παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, στο οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1961, με την υψίφωνο Τερέζα Στράτας να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Οι τρεις παραστάσεις της έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς, και η Ναυσικά κατέστη ένα εκ των σημαντικότερων έργων της συνθέτριας. Ωστόσο, την επιτυχία του Φεστιβάλ Αθηνών δεν διαδέχτηκε καμία άλλη παραγωγή της όπερας. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου

Τρέχοντα γεγονότα

Συνεχίζεται:

Παρουσίαση

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.

Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας –ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς– με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.

Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει:
232.966
λήμματα
937
ενεργούς εγγεγραμμένους συνεισφέροντες

Συμμετοχή

Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ. την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την καταλληλότητα των θεμάτων.

Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.