ΕΡΑ Σπορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΑ Σπορ
Ελληνική Ραδιοφωνία Σπορ

Οργανισμός: ΕΡΑ (Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1970
Έναρξη λειτουργίας: 3 Μαΐου 1993
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Πρώτο Πρόγραμμα,
Δεύτερο Πρόγραμμα,
Τρίτο Πρόγραμμα,
Kosmos 93.6,
Zeppelin 106.7,
Η Φωνή της Ελλάδας
Σλόγκαν: Στον παλμό των ρεκόρ
Τοποθεσία: Ραδιομέγαρο (Γραφείο Ρ 327), Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Πανελλαδικά
Συχνότητα: Πάρνηθα: 100.9 FM
Υμηττός: 101.8 FM
Μεσαία: 981 AM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Η ΕΡΑ Σπορ (Ελληνική Ραδιοφωνία Σπορ) είναι πανελλαδικός θεματικός αθλητικός, και ο τέταρτος αλφαβητικά ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ.

Ο σταθμός μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο πρόγραμμα αθλητικού περιεχομένου και μεταδόσεις αγώνων από όλα τα αθλήματα, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει και πολιτικό δελτίο ειδήσεων.

Εκπέμπει στους μεγακύκλους (MHz) των FM, στους 101.8 από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και στους 100.9 από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας και στους χιλιόκυκλους (KHz) των AM στη συχνότητα 981 από τη Μακρόνησο του Πειραιά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΑ Σπορ θεωρητικά είναι διάδοχος σταθμός της ΥΕΝΕΔ, η οποία ιδρύθηκε από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το 1982 με την πολιτικοποίησή της μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2, ενώ το 1987 με τη συγχώνευση των δύο κρατικών φορέων ραδιοτηλεόρασης μετονομάζεται σε Τέταρτο Πρόγραμμα και λίγο αργότερα σε ΕΡΑ 4 αλλάζοντας ριζικά προφίλ, μεταδίδοντας μουσική και ορισμένες αθλητικές μεταδόσεις.

Την ιδέα του αμιγώς αθλητικού ραδιοφώνου ήρθε μετά από πρόταση του Διευθυντή του αθλητικού προγράμματος Κώστα Μότση και σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Τζαβέλα και τον Ηρακλή Κοτζιά, προχώρησαν στο σχεδιασμό και τη δομή του νέου προγράμματος, που αποτελούσε εγχείρημα-πρόκληση για τα ραδιοφωνικά δεδομένα.

Η ΕΡΑ Σπορ "βγήκε στον αέρα" στις 3 Μαΐου 1993, και σύντομα απέσπασε την αγάπη των ακροατών. Μεταδίδει ζωντανά σχεδόν ολόκληρο το πρόγραμμά της, με το μικρόφωνο στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές διοργανώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τότε που ξεκίνησε, έγινε το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο της ΕΡΑ τόσο στην Αθήνα, αγγίζοντας μέχρι και το 8% στις μετρήσεις, όσο και στην περιφέρεια, που έγινε ο πρώτος σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Έχοντας φανατικό κοινό, η ΕΡΑ Σπορ έγινε η "σχολή" για το ελληνικό αθλητικό ραδιόφωνο, με πολλές αξιόλογες εκπομπές (Τρίτο Μάτι, 12 και 1, Fight Club και άλλες πολλές εκπομπές).

Κλείσιμο - επαναλειτουργία της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Σπορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου του 2013, όταν με κυβερνητική απόφαση, έκλεισε ολόκληρη η ΕΡΤ, σταμάτησε να εκπέμπει και η ΕΡΑ Σπορ. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι παρέμειναν στα κτήρια της συνέχισαν την λειτουργία της, από τη συχνότητα 101.8 FM.

Ωστόσο, στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμό της. Έτσι, από την ημέρα που ξεκίνησε η επανέναρξή της, η ΕΡΑ Σπορ εκπέμπει ξανά, στις ίδιες συχνότητες και με νέο πλήρες πρόγραμμα.

Επίσης από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η ΕΡΑ Σπορ, είναι ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός, που διατηρεί στην επωνυμία του, το ακρωνύμιο ΕΡΑ (Ελληνική Ραδιοφωνία), η οποία συγχωνεύτηκε με την ΕΡΤ, και έκτοτε οι υπόλοιπες ονομασίες ΕΡΑ 1, ΕΡΑ 2, ΕΡΑ 3, και ΕΡΑ Δίκτυο (στους 19 τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα), αντικαταστάθηκαν αντίστοιχα, από τα Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και ΕΡΤ Δίκτυο (από το 2020 ονομάζεται ΕΡΤ Περιφέρεια).

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2001-2021 2021-σήμερα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]