ΕΡΤ Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Λάρισας

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1948 (ως Στρατιωτικός Σταθμός)
Έναρξη λειτουργίας: 1 Ιουνίου 1949 (ως Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κεντρικής Ελλάδος)
Τοποθεσία: Λάρισα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Κεντρική Θεσσαλία
Συχνότητα: Δοβρούτσι: 98.3FM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Λάρισας (ΕΡΤ Λάρισας) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον νομό Λαρίσης. Συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Βόλου και μαζί αποτελούν το δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα καθώς και εκπομπές πολιτισμού, περιβάλλοντος και αθλητισμού.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ραδιοφωνικός σταθμός δημιουργήθηκε και ιδρύθηκε το 1948 στα πλαίσια των αναγκών του εμφυλίου για λόγους προπαγανδιστικούς αλλά και επικοινωνίας. Ξεκινάει τη λειτουργία του την 1η Ιουλίου 1949 ως Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κεντρικής Ελλάδος ο οποίος ανήκε στην ΥΕΝΕΔ.[1] Στην αρχή εξέπεμπε από τα Βραχέα Κύματα στη συχνότητα των 6745KHz και κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1968 ο Σταθμός μεταφέρθηκε στο παλιό κτήριο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στις 15 Νοεμβρίου 1982, ο ραδιοφωνικός σταθμός μεταβιβάζεται στην ΕΡΤ2 λόγω της κατάργησης της πρώην ΥΕΝΕΔ. Μετά τη συγχώνευση της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Λάρισας αποτελεί τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και μετονομάζεται σε ΕΡΑ Λάρισας.

Από την 1η Ιουλίου του 1998, η ΕΡΤ Λάρισας συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Βόλου και μαζί δημιούργησαν και αποτελούν το δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ.

Η ΕΡΑ Λάρισας εκπέμπει μέχρι σήμερα στους 98.3 στα FM από το κέντρο εκπομπής "Δοβρούτσι".[2] Ο ραδιοφωνικός σταθμός ξεκίνησε και επίσημα αλλάζοντας το όνομά του σε ΕΡΤ Λάρισας,[3] μαζί με την πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου του 2015.[4]

Συχνότητες ΕΡΤ Λάρισας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σήμα της ΕΡΤ Λάρισας καλύπτει τον κάμπο της Κεντρικής Θεσσαλίας (Νομοί Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων).

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Τρικάλων 98.3 MHz Δοβρούτσι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιστορία της ΕΡΑ Λάρισας». Larissanet.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2013. 
  2. «ΕΡΑ Λάρισας - Πληροφορίες». Greek Radios. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  3. «Επιστρέφει (και) η ΕΡΑ στη Λάρισα». Diavasinet.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  4. «Από την ΕΡΑ στην ΕΡΤ Λάρισας – Μέρα γιορτής σήμερα, δύο χρόνια μετά το «μαύρο»». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]