ΕΡΤ Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Καβάλας

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1949
Έναρξη λειτουργίας: Ιανουάριος 1949[1]
Τοποθεσία: Καβάλα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Καβάλας
Συχνότητα: Θάσος: 96.3MHz
Μεσαία: 1.602KHz
Ιστοσελίδα: ERT Echo
Η έδρα του σταθμού

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Καβάλας (ΕΡΤ Καβάλας) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του νομού Καβάλας, και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Το πρόγραμμά του είναι κυρίως ειδησεογραφικό.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να εκπέμπει το 1949 από έναν παρατημένο ασύρματο που ήταν λάφυρο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η ίδρυση του οφείλεται στον Ιούλιο Ρόκκο, ο οποίος ήταν στρατιώτης του Τάγματος Διαβιβάσεων της έβδομης Μεραρχίας Πεζικού όπου φιλοξενήθηκε ο σταθμός για έναν χρόνο στα υπόγειά της, στην οδό Κωνσταντινίδου Ποιητού. Πρώτη εκφωνήτρια ήταν η Τούλα Βαρβαρίδου (μετέπειτα Ρόκκου).

Το 1950, ο Στρατιωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Καβάλας έτσι όπως αρχικά ονομαζόταν, μεταφέρθηκε σ' ένα νεοκλασικό κτίριο στη συνοικία του Αγίου Ιωάννου της Καβάλας (οικία Ραούλ) το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, απέκτησε και τη δεύτερη εκφωνήτρια του, τη Φρόσω Ευθυμιάδου. Το 1958 μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Σταθμό Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μετακόμισε στο στρατόπεδο "Καρακώστα" στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Από τότε μέχρι το 2012 ο σταθμός εξέπεμπε στους 1.602 χιλιόκυκλους από έναν πομπό μεσαίων κυμάτων ισχύος 1KW. Το 1967 σταμάτησε να εκπέμπει από τα Βραχέα κύματα. Το 1987 εντάχθηκε στην ΕΡΤ και μετονομάστηκε σε ΕΡΑ Καβάλας. Η ΕΡΤ Καβάλας από τον Ιανουάριο του 1989 εκπέμπει και στα FM στους 96.3 MHz με κέντρο εκπομπής τη νήσο της Θάσου.

Από την 1η Ιουλίου του 1998, η ΕΡΤ Καβάλας συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Κομοτηνής και την ΕΡΤ Ορεστιάδας και μαζί δημιούργησαν και αποτελούν το δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΡΑ.

Στις 11 Ιουνίου του 2013 μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Καβάλας δεν συνέχισαν την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, πράγμα το οποίο έκαναν όλοι οι υπόλοιποι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας της υπό εκκαθάριση παλιάς ΕΡΤ Α.Ε.

Η ΕΡΤ Καβάλας μαζί με την ΕΡΤ Τρίπολης και την ΕΡΤ Κοζάνης ήταν οι μόνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ που σταμάτησαν την λειτουργία τους μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ λόγω τεχνικών προβλημάτων και ζημιών.[2][3]

Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2015, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Καβάλας αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Καβάλας.[4]

Συχνότητες ΕΡΤ Καβάλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Καβάλας 96.3 MHz Θάσος
Μεσαία κύματα 1.602 KHz Καβάλα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]