ΕΡΤ Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Πάτρας

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1950
Έναρξη λειτουργίας: 1950
Τοποθεσία: Παναχαΐδος Αθηνάς 93, Πάτρα (Studio 1)
Αγίου Γεωργίου 11, Ρίο (Studio 2)
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Αχαΐας
Συχνότητα: Παναχαϊκό:
92.5 MHz
Καλάβρυτα: 93.9 MHz[1]
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πάτρας (ΕΡΤ Πάτρας) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Πάτρας και του Νομού Αχαΐας. Το πρόγραμμα που εκπέμπει είναι ειδησεογραφικό - ψυχαγωγικό. Διατηρεί στούντιο στην οδό Παναχαΐδος Αθηνάς 93 στην Πάτρα και στην οδό Αγίου Γεωργίου 11, στο Ρίο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να εκπέμπει το 1950 αρχικά από το ΕΙΡ από έναν στρατιωτικό πομπό ισχύος 100W, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε συμπορεύτηκε με τη γενικότερη εξελικτική πορεία της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος. Τη δεκαετία του 1970 το πρόγραμμα του σταθμού της Πάτρας, ήταν κοινό με το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Ζακύνθου με αποτέλεσμα το σήμα του να καλύπτει σχεδόν όλη τη Μεσόγειο και το Λιβυκό Πέλαγος.

Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να εκπέμπει στα FM και μέχρι σήμερα καλύπτει τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Κορινθίας. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέπεμπε σήμα μέσω διαδικτύου ως αντίποινα για τις 11 Ιουνίου του 2013. Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Πάτρας αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Πάτρας.[2]

Συχνότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Αχαΐας 92.5 MHz Παναχαϊκό
93.9 MHz Καλάβρυτα

Παλαιότερα, η ΕΡΤ Πάτρας, εξέπεμπε και στους 89.9 και από το κέντρο εκπομπής Ερατεινή, στον Νομό Φωκίδας, καλύπτοντας την περιοχή της Αιγιαλείας, εκπομπή που σταμάτησε οριστικά, λόγω παρεμβολών σε ιδιωτικό σταθμό της Πάτρας (Σκύλος FM 90).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]