Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Θεοδώρητος
Μητροπολίτης Λαοδικείας
ΕκκλησίαΟικουμενικό Πατριαρχείο
Από29 Αυγούστου 2018
ΠροκάτοχοςΙάκωβος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1948 (1948-01-01) (76 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Ναζιανζού (2000–2018)

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος (κατά κόσμον Πολυζωγόπουλος, Αθήνα, 1948) είναι Έλληνας Θεολόγος, Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοδώρητος Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Μεγάλωσε στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1976 και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε το 1979. Το 1979 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υποβάλλοντας Διδακτορική Διατριβή για την ανθρωπολογία του Αγίου Διαδόχου Επισκόπου Φωτικής.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 9 Σεπτεμβρίου 1972 από τον Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο και Πρεσβύτερος στις 17 Σεπτεμβρίου 1972 από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα, ο οποίος τον χειροθέτησε και Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως εφημέριος την Ελληνική Κοινότητα του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δυτικού Λονδίνου.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1980, όπου διορίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, της ομώνυμης περιοχής της Αττικής, διατελώντας παράλληλα υπεύθυνος για τα συσσίτια του Ναού και επόπτης της Στέγης Γερόντων. Παράλληλα, εργάσθηκε για 20 περίπου έτη στο Κολλέγιο Αθηνών ως Καθηγητής Φιλοσοφίας και Χριστιανικής Ηθικής και ως Καθηγητής για 2 έτη στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Το 1984 ανέλαβε τη συγγραφή των κηρυγμάτων της «Φωνής Κυρίου» από τον τότε Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπο Ανδρούσης Αναστάσιο. Διετέλεσε Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αγίας Παρασκευής - Χολαργού - Παπάγου για 16 έτη και Διευθυντής Προγράμματος Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος τον όρισε Συνεργάτη του Γραφείου Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Στις 9 Μαρτίου 2000 εξελέγη παμψηφεί, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος Ναζιανζού, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 18 Μαρτίου 2000 στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και τους Μητροπολίτες Λαοδικείας Ιάκωβο και Σεβαστείας Δημήτριο, συμπροσευχομένου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ανέλαβε Αρχιερατικός Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λονδίνου[1]. Το 2009 εγκαταστάθηκε για λόγους υγείας στην Αθήνα όπου συνέχισε τη διακονία του ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Στις 29 Αυγούστου 2018 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας[2], δίνοντας την επόμενη ημέρα το Μεγάλο Μήνυμα στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι[3]. Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History – St. Sophia's Greek Orthodox Cathedral» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Εξελέγη Νέος Μητροπολίτης Λαοδικείας - poimin.gr». 29 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 
  3. Panagiotisandriopoulos (30 Αυγούστου 2018). «ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)». ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 
  4. Koutsogiannis, Anastasis (13 Φεβρουαρίου 2022). «Διορισμός ιεράρχη στο Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα και εκλογή νέου Επισκόπου». «Εθνικός Κήρυκας». Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον νέο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα - news.tv4e.gr». 18 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023.