Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Γεράσιμος
Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου
Από22 Φεβρουαρίου 2005
ΠροκάτοχοςΑντώνιος (Γεωργιαννάκης)
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΓεράσιμος Μιχαλέας
Γέννηση2 Αυγούστου 1945 (1945-08-02) (78 ετών)
Καλαμάτα, Πελοπόννησος, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Alma materΕλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού
Κολλέγιο Βοστώνης
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΤιτουλάριος επίσκοπος Κρατείας

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος (κατά κόσμον Μιχαλέας, Καλαμάτα, 2 Αυγούστου 1945) είναι Έλληνας κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής από το 2005.

Το πνευματικό του ποίμνιο περιλαμβάνει 67 ελληνορθόδοξες ενορίες στην Χαβάη, την Αλάσκα, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα με πάνω από 150.000 Ελληνορθόδοξους πιστούς[1].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 2 Αυγούστου 1945, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έλαβε πτυχίο BA και M.Div. πτυχία από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν, Μασαχουσέτη, το 1973 και το 1976, αντίστοιχα. Απέκτησε μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική και τη σχολική ψυχολογία από το Κολλέγιο Βοστώνης το 1986 και διδακτορικό στη συμβουλευτική και τη σχολική ψυχολογία το 1993. Το University Press of America δημοσίευσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Intellectual Deficiencies in a Substance Abuse Population το 1994.

Δίδαξε μαθήματα ψυχολογίας και τελετουργικού (λειτουργικής πρακτικής) στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και υπηρέτησε ως ανώτερος λέκτορας προσωπικότητας, και ψυχολογίας στο Northeastern University. Υπήρξε επίσης μέλος του προσωπικού στην εξωτερική κλινική του Ιατρικού Κέντρου του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ στη Βοστώνη. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Ένωσης.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1979 και υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου μέχρι το 1996. Υπηρέτησε σε διοικητικές θέσεις για πολλά χρόνια. Στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού διετέλεσε έφορος (1977–1979), κοσμήτορας φοιτητών (1980–1999), διευθυντής εισαγωγής και αρχείων (1998–2000) και τέλος διοικητικός βοηθός του προέδρου της Θεολογικής Σχολής (2000–2001), θέση που κράτησε μέχρι την εκλογή του ως Επίσκοπος Κρατείας.

Εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τιτουλάριος επίσκοπος Κρατείας τον Δεκέμβριο 2001 και υπηρέτησε ως αρχιγραμματέας της Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρι την εκλογή του στην Ιερά Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου. Εξελέγη μητροπολίτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 22 Φεβρουαρίου 2005 σε διαδοχή του Μητροπολίτη Αντώνιου (Γεωργιαννάκη). Ενθρονίστηκε στον Καθεδρικό Ναό Ανάληψης του Όκλαντ της Καλιφόρνια στις 2 Απριλίου 2005 από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[2].

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες ως μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής (το κύριο διοικητικό σώμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, τους Κανονικούς Επισκόπους της Δυτικής Ακτής (δηλ. Ορθόδοξους επισκόπους) και της Μικτής Επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Our Metropolis». Greek Orthodox Metropolis of San Francisco Youth and Young Adult Ministries (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2023. 
  2. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]