Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Αμβρόσιος
Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου
ΈδραΑπέρι Καρπάθου
Από19 Ιουνίου 1983
ΠροκάτοχοςΝεκτάριος
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΓεώργιος Παναγιωτίδης
Γέννηση1939
Ξάνθη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική

Ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος (γενν. Ξάνθη, 1939) είναι Έλληνας Θεολόγος και Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος (κατά κόσμο Γεώργιος Παναγιωτίδης) γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939, όντας συνομήλικος και φίλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Αδριανούπολη και τη Μακράν Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης.

Τελειώνει το Δημοτικό και συνεχίζει μέχρι την πέμπτη τάξη της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης. Το 1956 συνεχίζει τις σπουδές του στην Αθωνιάδα Ακαδημία του Αγίου Όρους. Παράλληλα γίνεται δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Εκάρη μοναχός στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, λαμβάνοντας το μοναχικό όνομα Αμβρόσιος. Το 1958 συνεχίζει τις σπουδές του στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Στις 23 Απριλίου 1961, χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακόνησε σε διαφόρους Ναούς της Κωνσταντινουπόλεως. Το 1968 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υποστηρίζοντας διατριβή με θέμα: «Η ιστορική εξέλιξη του μοναχικού πολιτεύματος εν Αγίω Όρει Άθω».

Στην Αθήνα διορίζεται για 6 μήνες στον Ιερό Ναό Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας. Το 1963 εκλέγεται Αρχιγραμματέας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Το 1964 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το 1965, επιστρέφει στο Άγιο Όρος, καθώς εκλέγεται Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και υπηρετεί την Ιερά Κοινότητα για δύο έτη. Στις 7 Δεκεμβρίου 1965, χειροτονείται πρεσβύτερος στο αντιπροσωπείο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στις Καρυές Αγίου Όρους, από τον Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ.

Το 1967, ακολουθεί τον Μητροπολίτη Κώου Ναθαναήλ και αναλαμβάνει καθήκοντα Ιεροκήρυκα και Πρωτοσυγκέλλου. Μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Ναθαναήλ, διετέλεσε Πατριαρχικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου. Παρέμεινε Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κώου έως το 1983.

Στις 24 Μαΐου 1983, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 19 Ιουνίου 1983, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, από τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτωνα και τους Μητροπολίτες Σάρδεων Μάξιμο, Ίμβρου και Τενέδου Φώτιο, Πριγκηποννήσων Καλλίνικο, Μελιτήνης Ιωακείμ, Φιλαδελφείας Βαρθολομαίο και Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριο. Ενθρονίζεται στις 10 Ιουλίου 1983, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απερίου Καρπάθου.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρυσός Σταυρός της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους.
  • Σταυρός της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.
  • Χρυσός Σταυρός των 900 χρόνων της Ιερής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, όπου και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εορτασμού.
  • Χρυσός Αετός της Αποκαλύψεως, κατά τον εορτασμό των 1900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκαλύψεως.
  • Επίτιμος Δημότης Δήμου Κω και Χρυσό Μετάλλιο Κω
  • Επίτιμος Δημότης Δήμου Καρπάθου και Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Καρπάθου
  • Επίτιμος Δημότης Απερίου και Χρυσό Κλειδί Απερίου
  • Επίτιμος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Απερίου «Ομόνοια»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]