Bomber (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bomber
Στούντιο άλμπουμ από Motörhead
Κυκλοφόρησε27 Οκτωβρίου 1979
ΗχογραφήθηκεΙούλιος - Αύγουστος 1979 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια36:48
ΠαραγωγόςΤζίμι Μίλερ
ΔισκογραφικήBronze Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Motörhead)
Overkill
(1979)
Bomber
(1979)
Ace of Spades
(1980)

Το Bomber είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Motörhead, το οποίο κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου τον Οκτώβριο του 1979 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Bronze Records" και επανεκδόθηκε σε μορφή CD το 1996 από τη "CMC International", με πέντε επιπλέον τραγούδια.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Bomber" ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1979 στα "Roundhouse" και τα "Olympic Studios" του Λονδίνου. Οι Motörhead αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στην ανοδική εμπορική επιτυχία που παρουσίασαν τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, κυκλοφορώντας το διάδοχο του "Overkill" μόλις επτά μήνες αργότερα.
Το συγκρότημα παρουσίασε μία καυστική εικόνα κατά διαφόρων καταστάσεων της καθημερινότητας, μέσω των στίχων του Lemmy σε τραγούδια όπως το "Lawman", το "Poison" ή το "All the Aces". Επίσης, εδώ συμπεριλαμβάνεται ένα από τα ελάχιστα κομμάτια με τον Έντι "Fast" Κλαρκ στα φωνητικά, το "Step Down", ενώ το εξώφυλλο του δίσκου ήταν δημιουργία του Άντριαν Τσέστερμαν.
Το "Bomber" γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία από τα τρία πρώτα άλμπουμ των Motörhead, ανεβαίνοντας στο # 12 των βρετανικών τσαρτ και παραμένοντας στο Top-75 για 13 εβδομάδες, ενώ το ομώνυμο σινγκλ αποτέλεσε τη δεύτερη Top-40 επιτυχία του συγκροτήματος μετά το τραγούδι "Overkill". Οι κριτικές για το δίσκο ήταν θετικές, με το "Allmusic" να το βαθμολογεί με τέσσερα αστέρια, όπως και το "Sputnik Music", το οποίο του έδωσε 4 με άριστα το 5.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε από το Άμστερνταμ στις 20 Οκτωβρίου του 1979, για να συνεχιστεί με δέκα συναυλίες στη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ακολούθησε το βρετανικό κομμάτι της περιοδείας, ξεκινώντας από το Μπράκνελ στις 10 Νοεμβρίου για να δώσουν συνολικά 29 συναυλίες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους, η σκηνή περιελάμβανε ένα αλουμινένιο ομοίωμα βομβαρδιστικού αεροπλάνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μήκους 13 μέτρων.
Ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1996 μέσω της "CMC International" με πέντε επιπλέον τραγούδια, μεταξύ αυτών το "Over the Top" το οποίο ήταν στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ "Bomber" και τέσσερα τραγούδια τα οποία αποτελούσαν το ζωντανά ηχογραφημένο ΕΡ "The Golden Years", το οποίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 1980 ανεβαίνοντας στο βρετανικό Top-10.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Dead Men Tell No Tales (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:07
2. Lawman (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:56
3. Sweet Revenge (Kilmister, Clarke, Taylor) - 4:10
4. Sharpshooter (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:19
5. Poison (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:54
6. Stone Dead Forever (Kilmister, Clarke, Taylor) - 4:54
7. All the Aces (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:24
8. Step Down (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:41
9. Talking Head (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:40
10. Bomber (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:43

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bomber (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 27 Οκτωβρίου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 12

Bomber (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 1 Δεκεμβρίου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 34

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Bomber" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]