Motörhead (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Motörhead
Στούντιο άλμπουμ από Motörhead
Κυκλοφόρησε12 Αυγούστου 1977
Ηχογραφήθηκε1977
Μουσικό είδοςHeavy Metal, Hard Rock
Διάρκεια32:52
ΠαραγωγόςΣπίντι Κιν
ΔισκογραφικήChiswick Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Motörhead)
On Parole
(1979, ηχογ. 1976)
Motörhead
(1977)
Overkill
(1979)

Το Motörhead είναι το πρώτο άλμπουμ του ομώνυμου βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος, το οποίο κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου τον Αύγουστο του 1977 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Chiswick Records" και επανεκδόθηκε σε μορφή CD το 1991 από τη "Roadrunner", με πέντε επιπλέον τραγούδια.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Motörhead αποφάσισαν να δώσουν την τελευταία τους συναυλία τον Απρίλιο του 1977, αφού ο κιθαρίστας Έντι "Fast" Κλαρκ και ο ντράμερ Φιλ "Philthy Animal" Τέιλορ εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, θεωρώντας ότι το συγκρότημα δεν θα κατάφερνε να γνωρίσει επιτυχία. Η συναυλία δόθηκε την 1 Απριλίου στο κλαμπ "Marquee" του Λονδίνου, αλλά το συγκρότημα είχε άλλη μία ευκαιρία αφού ο διευθυντής της "Chiswick" Τεντ Κάρολ, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη εμφάνιση τους, τους προσέφερε δύο ημέρες στα στούντιο της εταιρείας για να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι, με σκοπό να το κυκλοφορήσει σε μορφή σινγκλ.
Σε εκείνο το διήμερο, οι Motörhead ηχογράφησαν δεκατρία τραγούδια, οκτώ εκ των οποίων αποτέλεσαν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος. Οι όποιες αμφιβολίες για την ύπαρξη τους διαλύθηκαν μετά την είσοδο του δίσκου στα βρετανικά τσαρτ, όπου ανέβηκε στο # 43, παραμένοντας στη λίστα με τα πρώτα 75 άλμπουμ για πέντε εβδομάδες. Η επιτυχία αυτή, η οποία ήλθε εν μέσω της εποχής που μεσουρανούσε το πανκ ροκ μουσικό κίνημα, οδήγησε την εταιρεία να ανανεώσει το συμβόλαιο των Motörhead.
Ο Lemmy είχε γράψει το ομώνυμο κομμάτι και το "Lost Johnny" με το προηγούμενο συγκρότημα του, τους Hawkwind, σε μία πιο ψυχεδελική, space rock εκτέλεση, σε σύγκριση με την εκτέλεση των Motörhead, η οποία παρουσίαζε ένα πιο ευθύ χαρντ ροκ στυλ. Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε και το σινγκλ του δίσκου, με το "City Kids" στη δεύτερη του πλευρά, χωρίς να γνωρίσει επιτυχία στην αρχική του έκδοση, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν μία ζωντανά ηχογραφημένη εκτέλεση του ανέβηκε στο βρετανικό Top-10. Τα τέσσερα υπόλοιπα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο, κυκλοφόρησαν στο ΕΡ "Beer Drinkers and Hell Raisers", το Νοέμβριο του 1980.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Motörhead (Kilmister) - 3:13
2. Vibrator (Wallis, Brown) - 3:39
3. Lost Johnny (Kilmister, Farren) - 4:15
4. Iron Horse / Born to Lose (Taylor, Brown, Lawrence) - 5:21
5. White Line Fever (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:38
6. Keep Us on the Road (Kilmister, Clarke, Taylor, Farren) - 5:57
7. The Watcher (Kilmister) - 4:30
8. The Train Kept A-Rollin (Bradshaw, Kay, Mann) - 3:19

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Motörhead (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 12 Αυγούστου 1977

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 43

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Motörhead" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]