Overkill (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Overkill
Στούντιο άλμπουμ από Motörhead
Κυκλοφόρησε24 Μαρτίου 1979
ΗχογραφήθηκεΔεκέμβριος 1978 - Ιανουάριος 1979 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια35:15
ΠαραγωγόςΤζίμι Μίλερ, Νιλ Ρίτσμοντ
ΔισκογραφικήBronze Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Motörhead)
Motörhead
(1977)
Overkill
(1979)
Bomber
(1979)

Το Overkill είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Motörhead, το οποίο κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου τον Μάρτιο του 1979 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Bronze Records" και επανεκδόθηκε σε μορφή CD το 1996 από τη "CMC International", με πέντε επιπλέον τραγούδια.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978, οι Motörhead υπέγραψαν συμβόλαιο με την "Bronze Records", μετά την αξιόλογη εμπορική επιτυχία του πρώτου τους δίσκου. Η πρώτη κυκλοφορία μέσω της νέας εταιρείας ήταν το σινγκλ "Louie, Louie" με το τραγούδι "Tear Ya Down" στη δεύτερη πλευρά, το οποίο έφθασε στο # 68 στη Μεγάλη Βρετανία, παραμένοντας στο Top-75 για δύο εβδομάδες. Ακολούθησε η περιοδεία "White Line Fever / Louie Louie Tour" σε όλη την βρετανική επικράτεια, ξεκινώντας στις 21 Σεπτεμβρίου από το Κλίθροπς και τελειώνοντας μετά από 18 εμφανίσεις στις 16 Νοεμβρίου 1978, στο Νορθάμπτον.
Το Δεκέμβριο του 1978 και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, το συγκρότημα ηχογράφησε το διάδοχο του "Motörhead" στα "Roundhouse" και τα "Sound Development Studios", στο Βόρειο Λονδίνο.
Η πρώτη κυκλοφορία από το νέο άλμπουμ ήλθε στις 10 Μαρτίου του 1979 με το σινγκλ "Overkill", το οποίο έγινε και η πρώτη Top-40 επιτυχία των Motörhead, παραμένοντας στα βρετανικά τσαρτ για επτά εβδομάδες, ενώ το συγκρότημα για να προωθήσει το συγκεκριμένο κομμάτι είχε εμφανιστεί μία ημέρα πριν την κυκλοφορία του στην τηλεοπτική εκπομπή "Top of the Pops" του δικτύου "BBC". Ακολούθησε ο ομώνυμος δίσκος δύο εβδομάδες αργότερα, φθάνοντας στο # 24 και αφού παρέμεινε στο Top-75 για 11 εβδομάδες, βραβεύθηκε ως ασημένιος.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκινώντας στις 23 Μαρτίου στο Νόρφολκ, μέχρι τις 13 Απριλίου στο "Lyceum" του Λονδίνου. Ακολούθησε μία παύση μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν εμφανίστηκαν στο "Paris Theatre" του Λονδίνου, ενώ στη συνέχεια έπαιξαν στη Λυών της Γαλλίας και στις 23 Ιουνίου στο "Punkaroka Midnight Sun Festival", στη Φινλανδία.
Στις 30 Ιουνίου, η "Bronze" κυκλοφόρησε το δεύτερο σινγκλ του δίσκου, το τραγούδι "No Class" με το "Like a Nightmare" στη δεύτερη του πλευρά. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στο Top-75 της πατρίδας τους, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα τους. Το σινγκλ κυκλοφόρησε με τρία διαφορετικά εξώφυλλα, με τη φωτογραφία ενός μέλους του συγκροτήματος στο κάθε ένα.
Στις 24 Αυγούστου 1979, οι Motörhead εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ του Ρέντινγκ, μαζί με τους The Police, τους Scorpions, τον Πίτερ Γκάμπριελ, κ.α. Το συγκρότημα θέλοντας να διατηρήσει και να αυξήσει την ποιοτική και εμπορική του επιτυχία, κυκλοφόρησε το δίσκο "Bomber" μόλις επτά μήνες μετά το "Overkill".

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Overkill (Kilmister, Clarke, Taylor) - 5:12
2. Stay Clean (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:40
3. (I Won't) Pay Your Price (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:56
4. I'll Be Your Sister (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:51
5. Capricorn (Kilmister, Clarke, Taylor) - 4:06
6. No Class (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:39
7. Damage Case (Kilmister, Clarke, Taylor, Farren) - 2:59
8. Tear Ya Down (Kilmister, Clarke, Taylor) - 2:42
9. Metropolis (Kilmister, Clarke, Taylor) - 3:37
10. Limb from Limb (Kilmister, Clarke, Taylor) - 4:57

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Overkill (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 24 Μαρτίου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 24

Overkill (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 10 Μαρτίου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 39

No Class (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 30 Ιουνίου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 61

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Overkill (άλμπουμ)
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Ασημένιος

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Overkill" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]