Orgasmatron

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Orgasmatron
Στούντιο άλμπουμ από Motörhead
Κυκλοφόρησε9 Αυγούστου 1986
Ηχογραφήθηκε1986 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια35:36
ΔισκογραφικήGWR Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Motörhead)
No Remorse
(1984)
Orgasmatron
(1986)
Rock 'n' Roll
(1987)

Orgasmatron είναι ο τίτλος του έβδομου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Motörhead, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 9 Αυγούστου 1986 σε μορφή δίσκου βινυλίου μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "GWR Records". Στις 28 Μαρτίου 2006 εκδόθηκε σε μορφή διπλού CD, με το δεύτερο μέρος της έκδοσης να περιλαμβάνει τη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στις 13 Οκτωβρίου 1984 στο Γιάρμουθ.[1]

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985, οι Motörhead αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τον ιδιοκτήτη της "Bronze Records", Τζέρι Μπρον. Το συμβόλαιο του συγκροτήματος με την εταιρεία συνέχιζε να βρίσκει σε ισχύ και τους απαγόρευε να ηχογραφήσουν κάποιο νέο άλμπουμ. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, ενώ παράλληλα το συγκρότημα πραγματοποιούσε την περιοδεία "Death On The Road". Τα μέλη του συγκροτήματος συμμετείχαν σε άλλες κυκλοφορίες, με το Lemmy να παίζει το τραγούδι "You'll Never Walk Alone" μαζί με άλλους διάσημους καλλιτέχνες της ροκ, τον Κάμπελ να συμμετέχει σε τραγούδια των Ελβετών Drifter και τον Würzel να παίζει σαν γκεστ με τους Warfare και τους Fairport Convention.
Στα μέσα της χρονιάς πραγματοποιήθηκε το "The Birthday Party" για τα δέκα χρόνια του συγκροτήματος στο "Hammersmith Odeon" του Λονδίνου με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, ο Νταγκ Σμιθ, ιδιοκτήτης της "GWR Records", αγόρασε τα δικαιώματα κάποιων από τα τραγούδια του συγκροτήματος από την "Bronze".
Την επόμενη χρονιά, οι Motörhead υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία του Σμιθ και ηχογράφησαν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Orgasmatron". Ο αρχικός τίτλος του δίσκου ήταν "Ridin' with the Driver", τίτλος που ταιριάζει στο εξώφυλλο το οποίο δεν άλλαξε μετά την αλλαγή της ονομασίας του δίσκου.
Ο δίσκος περιείχε μερικά από τα πιο σκοτεινά κομμάτια των Motörhead, όπως το "Deaf Forever" και το ομώνυμο τραγούδι. Το τελευταίο αποτελείται από τρεις στροφές, χωρίς ρεφρέν, ενώ οι στίχοι του κάνουν αναφορά στη θρησκεία, την πολιτική και τον πόλεμο. Το στυλ του κομματιού είναι απλό, επαναλαμβανόμενο και ιδιαίτερα εκφραστικό, ενώ συνοδεύεται από ένα απλό σόλο κιθάρας. Το συγκεκριμένο κομμάτι έγινε αμέσως μέρος των ζωντανών εμφανίσεων των Motörhead και παρέμεινε μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, η σκηνή σκοτεινιάζει και το μόνο που φαίνεται είναι ένα πράσινο φως το οποίο χτυπάει το πρόσωπο του Lemmy.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου του 1986 ανεβαίνοντας στο # 21 στη Μεγάλη Βρετανία. Οι κριτικές τις οποίες έλαβε ήταν θετικές, με το "Allmusic" να του δίνει τρία αστέρια και το "Metal Archives" μέσο όρο βαθμολογιών 91%.
Η περιοδεία για την προώθηση του "Orgasmatron" ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 1986, με το συγκρότημα να εμφανίζεται στο φεστιβάλ "Monsters of Rock" μαζί με τον Ozzy Osbourne, τους Scorpions και τους Def Leppard. Από το νέο δίσκο, συμπεριέλαβαν στο set list τους τα "Nothing Up My Sleeve", "Doctor Rock", "Built For Speed" και "Orgasmatron".[2] Το συγκρότημα έδωσε εννέα συναυλίες από τις 14 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου στη Μεγάλη Βρετανία πριν μεταβεί στο Όκλαντ της Καλιφόρνια για να ξεκινήσει το βορειοαμερικανικό κομμάτι της περιοδείας, δίνοντας 32 συναυλίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 1986. Στις αρχές Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν ζωντανά δώδεκα φορές στη Γερμανία και μετά από ένα διάλειμμα για την περίοδο των Χριστουγέννων, περιόδευσαν στην Ευρώπη το Μάρτιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 1987.[3]

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Deaf Forever (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 4:25
2. Nothing Up My Sleeve (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 3:11
3. Ain't My Crime (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 3:42
4. Claw (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 3:31
5. Mean Machine (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 2:57
6. Built for Speed (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 4:56
7. Ridin' with the Driver (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 3:47
8. Doctor Rock (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 3:37
9. Orgasmatron (Kilmister, Burston, Campbell, Gill) - 5:27

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Orgasmatron (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 9 Αυγούστου 1986

Χώρα Θέση
Μεγάλη Βρετανία 21
Γερμανία 47
Ολλανδία 67
Ηνωμένες Πολιτείες 157

Deaf Forever (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Ιούλιος 1986

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 67

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια του "Orgasmatron" ηχογραφήθηκαν από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]