Σκορπιός Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκορπιός Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3η χιλιετία π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
ΘρησκείαΑρχαία αιγυπτιακή θρησκεία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΟικογένειαΠροδυναστική περίοδος της Αιγύπτου και Πρώτη δυναστεία Φαραώ της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σκορπιός Β΄ ήταν βασιλιάς της Άνω Αιγύπτου στην προδυναστική Άιγυπτο. Η μοναδική μαρτυρία που έχουμε για τον Σκορπιό είναι από επιγραφή που έχει ανεβρεθεί σε ανασκαφές το 1897 - 1898 από τους αρχαιολόγους Τζέιμς Κουίμπελ και Φρέντερικ Γκριν στη νεκρόπολη της Ιερακόπολις[1]. Η επιγραφή σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της Οξφόρδης. Η επιγραφή έπαθε μεγάλη ζημιά κατά την ανασκαφή λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούνταν τότε, αλλά έρευνα της έδειξε ότι ανήκει στην προδυναστική περίοδο[2].

Η επιγραφή απεικονίζει τον Σκορπιό με τα εμβλήματα της Άνω Αιγύπτου . Κρατά μια σκαπάνη που συμβολίζει τη συμμετοχή του Φαραώ στη καλλιέργεια των αγρών και στη κατασκευή φραγμάτων για την προστασία τους. Το όνομα του Φαραώ Σκορπιός ίσως δεν είναι το πραγματικό αλλά δόθηκε από τους αρχαιολόγους λόγω του σκορπιού που υπάρχει στην επιγραφή μπροστά στο πρόσωπο του Φαραώ. Από κάτω από τον σκορπιό υπάρχει ένα λουλούδι με επτά πέταλα. Παρόμοια απεικόνιση έχει και ο Ναρμέρ στη Στήλη του Παλέρμο, όλη αυτή η εικονογραφία, και στους δύο βασιλείς, ίσως συμβολίζει τις πόλεις που κατέκτησαν κατά την διάρκεια πολέμων [3][4].

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ναρμέρ, και αυτό επειδή οι βασιλείς της 1ης δυναστείας είχαν πολλά ονόματα.[5]. Άλλοι υποστιρίζουν ότι ο προκάτοχος του Ναμέρ Κα και ο Σκορπιός είναι το ίδιο πρόσωπο[6]. Η ιστορικός Susan Wise Bauer υποστηρίζει ότι ο Σκορπιός και Ναμέρ ήταν πράγματι δύο διαφορετικοί βασιλείς αλλά έζησαν με έναν αιώνα διαφορά[7]. Ο τάφος του Σκορπιού δεν έχει βρεθεί ακόμα στη νεκρόπολη της Άβυδου και όσο γίνεται αυτό ενισχύεται η άποψη ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Ναμέρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Ancient Egypt Site - The Narmer Palette, accessed September 19, 2007.
  2. Shaw, Ian; and Nicholson, Paul. The Dictionary of Ancient Egypt. p. 254. The British Museum Press, 1995.
  3. Edwards, I.E.S., The Early Dynastic Period in Egypt. in The Cambridge Ancient History, vol. 1, part 2, ed. Edwards, I.E.S, et al. p. 6. Cambridge University Press, 1965.
  4. Clayton, Peter A. Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-Reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2006. ISBN 0-500-28628-0
  5. David P. Silverman, David O'Connor, Ancient Egyptian Kingship, Brill 1995, p.9
  6. Edwards, I.E.S., The Early Dynastic Period in Egypt. in The Cambridge Ancient History, vol. 1, part 2, ed. Edwards, I.E.S, et al. p. 3. Cambridge University Press, 1965.
  7. Susan Wise Bauer, The History Of The Ancient World (From The Earliest Accounts To The Fall Of Rome), W. W. Norton & Company, Inc., ch.4, pg.22-29