Τριακοστή πρώτη δυναστεία Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λάβαρο του Κύρου του Μέγα.

Δυναστείες της Αρχαίας Αιγύπτου

π  σ  ε

Η Τριακοστή πρώτη δυναστεία Φαραώ γνωστή επίσης και ως Δεύτερη Αιγυπτιακή Σατραπεία ήταν στην ουσία μία βραχύβια επαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, μεταξύ του 343 – 332 π.Χ.

Μετά από ένα διάλειμμα ανεξαρτησίας, κατά το οποίο βασίλεψαν τρεις αιγυπτιακές δυναστείες (η 28η, η 29η και η 30η Δυναστεία), ο Αρταξέρξης Γ΄ (βασιλεία 358 – 338 π.Χ.), ανακατέλαβε την κοιλάδα του Νείλου για μια σύντομη δεύτερη περίοδο (343 – 332 π.Χ.), η οποία και ονομάστηκε 31η Δυναστεία της Αιγύπτου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τριακοστή πρώτη Δυναστεία
Όνομα Σχόλια Βασιλεία
Αρταξέρξης Γ΄ Η Αίγυπτος υπό Περσική κατοχή για δεύτερη φορά 343 - 338 π.Χ.
Αρταξέρξης Δ΄ Βασιλεία μόνο στην Κάτω Αίγυπτο 338 - 336 π.Χ.
Χαμπάς Ηγέτης της επανάστασης των Νουβίων στην Άνω Αίγυπτο 338 - 335 π.Χ.
Δαρείος Γ΄ Η Περσία επανακτά τον έλεγχο της Άνω Αιγύπτου το 335 π.Χ. 336 - 332 π.Χ.

Δεν είναι γνωστό ποιος διοίκησε ως σατράπης υπό τον Αρταξέρξη Γ΄, αλλά υπό τη βασιλεία του Δαρείου Γ΄ (336 – 330 π.Χ.) ήταν ο Σαβάκης, ο οποίος πολέμησε και σκοτώθηκε στη Μάχη της Ισσού, και τον οποίο διαδέχτηκε ο Μαζάκης. Στην Ισσό πολέμησαν επίσης και Αιγύπτιοι, για παράδειγμα ο ευγενής Σομτουτεφνεχέτ από την Ηρακλεόπολη, ο οποίος περιγράφεται στην "Στήλη της Νάπολης" και το πώς ξέφυγε από την μάχη εναντίον των Ελλήνων, και πώς ο θεός της πόλης Αρσάφης τον προστάτεψε και του επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το 332 π.Χ. ο Μαζάκης παρέδωσε τη χώρα στον Μέγα Αλέξανδρο χωρίς μάχη. Η Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών είχε τελειώσει, και για λίγο διάστημα η Αίγυπτος ήταν σατραπεία της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια στην κοιλάδα του Νείλου βασίλεψαν οι Πτολεμαίοι και η Ρωμαίοι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]