Ώρος Κα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ώρος (αποσαφήνιση).
Ώρος Κα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση32ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3100 π.Χ. (περίπου)
Τόπος ταφήςUmm el-Qa'ab
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ώρος Κα ή Κα ήταν βασιλιάς της προδυναστικής περιόδου στην Αίγυπτο. Ήταν βασιλιάς της Κάτω Αιγύπτου και το όνομα του αναφέρεται στην Στήλη του Παλέρμο.

Για την βασιλεία του Κα υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από επιγραφές που έχουν βρεθεί στη Μέμφιδα στο Φαγιούμ και στο δέλτα του Νείλου. Ήταν ο πρώτος φαραώ που χρησιμοποίησε το γεράκι στο έμβλημα του. . Πιστεύεται ότι το όνομα του , Κα, δεν είναι το πραγματικό αλλά είναι τελετουργικό που είχε σχέση με τα θρησκευτικά του καθήκοντα ή είχε συμβολικό χαρακτήρα . Ωστόσο, το όνομα Κα ακούγεται σαν γενικός τίτλος των Φαραώ. Γιος του ίσως ήταν ο βασιλιάς Narmada του οποίου ο τάφος έχει κατασκευαστή με τον ίδιο τρόπο και βρίσκετε κοντά σε αυτόν του Κα. Στον τάφο του Narmada βρέθηκε αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο αρχαίου βασιλιά που θα μπορούσε να είναι ο Κα.

Ο Κα τάφηκε σε διπλό τάφο, B7-B9, στη νεκρόπολη της Αβύδου και θεωρείται ότι έχει προηγηθεί στον τάφο ο βασιλιάς Narmada. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην ανάλυση της κεραμικής αλλά του στυλ και της θέσης του τάφου στο νεκροταφείο. Τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ παρόμοια με την υποτιθέμενη προηγούμενη ταφή του βασιλιά Ώρος iry, στη θέση και το σχήμα, τα δύο κοιλώματα ευθυγραμμίζονται στη μία πλευρά με ένα στενό άνοιγμα μεταξύ τους δύο μέτρα περίπου. Ανασκάφηκε το 1902 και βρέθηκαν θραύσματα υαλώδους μαχαιριού, κεραμικής και πολλές επιγραφές με το όνομά του Κα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]