Σεθένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σεθένης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος28ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΟικογένειαΔεύτερη δυναστεία Φαραώ της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
d:Q110644602
d:Q110644534
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σεθένης ή Σέθενις (Sethenes ή Senedj ή Sened ή Nesut-Senedj) ήταν βασιλιάς της Αιγύπτου της δεύτερης δυναστείας. Ο Σεθένης αναφέρεται από τον Αιγύπτιο ιστορικό Μανέθων από το βιβλίο του Αιγυπτιακά το οποίο διασώθηκε μέσω άλλον συγγραφέων. Από τους συγγραφείς αυτούς τον Σεθένη τον αναφέρει μόνο ο Αφρικανός, οι υπόλοιποι αναφέρουν απλώς τρεις βασιλείς χωρίς ονόματα. Όπως μας αναφέρει ο Αφρικανός ήταν ο 5ος στη σειρά βασιλιάς της δυναστείας διάδοχος του Τλας, και στη διάρκεια της βασιλείας του που ήταν 41 έτη, δεν συνέβη τίποτα αξιοσημείωτο.

Το όνομα του αναφέρεται και στη λίστα των Φαραώ της Άβυδου, σε πάπυρο που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Βερολίνου, όπως και στον κανόνα του Τορίνο ο οποίος είναι ασαφής ως προς τα χρόνια που βασίλεψε 54 ή 70. Ο τάφος του στη νεκρόπολη της Σακκάρα δεν έχει βρεθεί ακόμα, και συμπεραίνεται ότι πρέπει να ήταν ήταν μικρός και όχι μεγαλοπρεπείς, από αυτό συμπεραίνεται ότι η βασιλεία του ήταν σύντομη, από 4 έως 10 έτη.

Σε ναό στη Γκίζα που έχει χτιστεί με πέτρες από άλλο μνημείο έχει βρεθεί όνομα παρόμοιο με το δικό του, ενός άντρα που λεγόταν Shery που αναφέρεται ότι έζησε την περίοδο της βασιλείας του Σένεθης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]