Ιντέφ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιντεφ Α'
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδος
– 2118 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΜεντουχοτέπ Α'
ΔιάδοχοςΙντέφ Β'
Θάνατος2118 π.Χ.
Οίκος11η Δυναστεία
ΜητέραΝεφερού Α'
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
iW25n&t&f S34I10t
N17
Όνομα Ώρου Ιντέφ σε ιερογλυφικά

Ο Ιντεφ Α' ήταν τοπικός αιγύπτιος ηγεμόνας των Θηβών, και μέλος της 11ης Δυναστείας κατά την Πρώτη Μεταβατική Περιόδο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος της δυναστείας του που πήρε τον τίτλο του Φαραώ, με όνομα Ώρου (το όνομα του θρόνου) Sehertawy, ("Αυτός που έφερε ειρήνη στις Δύο Χώρες")[1]. Ο Ιντέφ ήταν ο γιος του Μεντουχοτέπ Α' και της Νεφερού Α'.

Είχε ανταγωνιστές για τη διεκδίκηση της εξουσίας άλλους νομάρχες της Αιγύπτου, ο κυριότερος από τους οποίους ήταν ο νομάρχης της Ηρακλεόπολης Ankhtifi, της 10ης Δυναστείας, η οποία είχε τη βάση της στην Ηρακλεόπολη[2]. Όταν ανήρθε στο θρόνο, ο Ιντέφ εξουσίαζε κάτι παραπάνω από τις γύρω περιοχές στην πρωτεύουσα των Θηβών, αλλά μέχρι το τέλος της βασιλείας του απέκτησε τον έλεγχο της Κόπτου και των Δένδερας και των τριών νομών της Ηρακλεόπολης, προφανώς μετά από νίκη του εναντίον του Ankhtifi ή του νομάρχη που τον διαδέχτηκε[1].

Η περίοδος βασιλείας του είναι άγνωστη, αλλά πρέπει να ήταν λιγότερο από 16 χρόνια, καθώς -ο κατεστραμμένος σ’ αυτό το σημείο- Κανόνας του Τορίνο αποδίδει αυτό το νούμερο στη βασιλεία του Μεντουχοτέπ και του Ιντέφ μαζί. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ιντεφ Β'.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Nicholas Grimal, A History of Ancient Egypt (Oxford: Blackwell Books, 1992), p. 143
  2. Grimal, p.142