Χάρι Όσμπορν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρι Όσμπορν
Πρώτη εμφάνισηThe Amazing Spider-Man #31 (Δεκέμβριος 1965)
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι
Στιβ Ντίτκο
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoGreen Goblin
Hobgoblin
Iron Patriot
Τόπος καταγωγήςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣυνεργάτεςSpider-Man
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛιζ Άλαν
ΠαιδιάΝόρμι Όσμπορν
Στάνλεϊ Όσμπορν

Ο Χάρολντ Θεόπολης "Χάρι" Όσμπορν[1] είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε αμερικανικά κόμικς που εκδίδονται από την Marvel Comics, συνήθως σε συνδυασμό με τον υπερήρωα Spider-Man. Δημιουργημένος από τους Σταν Λι και Στιβ Ντίτκο, ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Amazing Spider-Man #31 (Δεκέμβριος 1965).[2]

Ο Χάρι είναι ο καλύτερος φίλος του Πίτερ Πάρκερ (το alter ego του Spider-Man) και του Φλας Τόμσον, ο οποίος ήταν ένας από τα αγόρια της Μέρι Τζέιν Γουότσον, ο γιος του Νόρμαν Όσμπορν, ο σύζυγος της Λιζ Άλαν και ο πατέρας του Νόρμι και του Στάνλεϊ Όσμπορν. Είναι ο δεύτερος χαρακτήρας που έλαβε το ψευδώνυμο Green Goblin,[3] ενώ ένας από τους κλώνους του ήταν μεταξύ των πολλών χρηστών της πανοπλίας Iron Patriot ως ο υπερήρωας American Son. Είναι επίσης ο δημιουργός του Γκάμπριελ και της Σάρα Στέισι που και οι δύο αργότερα θα λειτουργήσουν ως ο δαιμόνιος εκδικητής του Kindred.

Ο χαρακτήρας έχει εμφανιστεί σε πολλές προσαρμογές του Spider-Man εκτός των κόμικς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καρτούν και βιντεοπαιχνιδιών. Ο Τζέιμς Φράνκο υποδύθηκε τον χαρακτήρα στην τριλογία ταινιών Spider-Man του Σαμ Ράιμι και ο Ντέιν Ντιχάν υποδύεται τον χαρακτήρα στο The Amazing Spider-Man 2 (2014).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Waiting for Spider-Man: Representations of Urban School “Reform” in Marvel Comics’ Miles Morales Series. University Press of Mississippi. 27 Απριλίου 2017. 
  2. Manning, Matthew K. (2012). Spider-man chronicle : celebrating 50 years of web-slinging. New York, N.Y.: DK Publishing. ISBN 978-0-7566-9236-0. 777654599. 
  3. Waiting for Spider-Man: Representations of Urban School “Reform” in Marvel Comics’ Miles Morales Series. University Press of Mississippi. 27 Απριλίου 2017.