Καθηγητής X

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθηγητής X
Παραλλαγή εξωφύλλου του Astonishing X-Men #7 (Μάρτιος 2018). Σχέδιο από Μάικ Ντιαντάτο
ΕκδότηςMarvel Comics
Πρώτη εμφάνισηThe X-Men #1
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι
Σχεδιάστηκε απόΤζακ Κίρμπι
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΤσαρλς Φράνσις Εξέβιερ
ΕίδοςΜεταλλαγμένος
Τόπος καταγωγήςΝέα Υόρκη
Συμμετοχή σε ομάδεςX-Men
Illuminati
X-Corporation
The Twelve
Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι
Genoshan Excalibur
Starjammers
Cadre K
Αδελφότητα των Μεταλλαγμένων
Quiet Council of Krakoa
Ικανότητες
  • Τηλεπάθεια
  • Τηλεκίνηση
  • Ιδιοφυία

Ο Καθηγητής X (πραγματικό όνομα: Τσαρλς Φράνσις Εξέιβιερ, αγγλικά: Professor X, Charles Francis Xavier) είναι ένας πλασματικός χαρακτήρας ο οποίος είναι ο ιδρυτής και αρχηγός της ομάδας μεταλλαγμένων υπερηρώων X-Men. Ως δημιούργημα του συγγραφέα Σταν Λι και του σκιτσογράφου Τζακ Κίρμπι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The X-Men #1 (Σεπτέμβριος 1963).

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας του στα κόμικ ο Εξέβιερ είναι παραπληγικός, παρότι διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα μυαλά στον κόσμο. Ως τηλεπαθητικός υψηλού επιπέδου, ο Εξέβιερ μπορεί να διαβάσει, ελέγξει και επηρεάσει την ανθρώπινη σκέψη. Όντας επιστημονική ευφυΐα, διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να απορροφά γρήγορα πληροφορίες και ειδικεύεται σε θέματα γενετικής, μετάλλαξης και ψυχικών δυνάμεων.

Το όραμα του Εξέβιερ είναι η διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και μεταλλαγμένων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της κοινωνίας από απειλές όπως παλιός του του φίλος και προσωρινός εχθρός των X-Men, Magneto.[1] Για να επιτύχει το σκοπό του, ο Εξέβιερ ίδρυσε την Ακαδημία για Ταλαντούχους Νέους Μεταλλαγμένους για να διδάξει σε μεταλλαγμένους τη χρήση των δυνάμεών τους.[2]

O Πάτρικ Στιούαρτ υποδύθηκε τον χαρακτήρα στις τρεις πρώτες ταινίες της σειράς ταινιών X-Men και σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια, ενώ ο Τζέιμς ΜακΑβόι υποδύθηκε μια νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα στο X-Men: Η Πρώτη Γενιά (2011), και με τους δύο ηθοποιούς να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους στο X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος (2014). Ο Στιούαρτ επέστρεψε στο Λόγκαν (2017), ενώ ο ΜακΑβόι επανέλαβε τον ρόλο του στα X-Men: Apocalypse (2016), Deadpool 2 (2018), X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας (2019). Ο Στιούαρτ υποδύθηκε μια εναλλακτική εκδοχή του χαρακτήρα στην ταινία του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Professor X And Magneto: Allegories For Martin Luther King, Jr. And Malcolm X - Screened». web.archive.org. 9 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  2. Foege, Alec. «The X-Men Files - Nymag». New York Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  3. published, Emily GarbuttContributions from Jack Shepherd (21 Ιουνίου 2022). «The Illuminati members in Doctor Strange 2, listed and explained». gamesradar (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]