Χείλος Ειρηνικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χώρες που συνορεύουν με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Χείλος Ειρηνικού αναφέρεται στις ακτές γύρω από τον Ειρηνικός Ωκεανός. Ο όρος περιλαμβάνει επίσης νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει επίσης τις χώρες που έχουν ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό στην ηπειρωτική χώρα.[1] Ο όρος σεισμική ζώνη του Ειρηνικού συμπίπτει επίσης με το πεδίο εφαρμογής αυτού του όρου.

Κατάλογος χωρών που βρίσκονται στην περιοχή του Ειρηνικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω αναφέρονται οι χώρες που συνορεύουν με τον Ειρηνικό Ωκεανό και αυτές οι χώρες είναι γνωστές ως ακτή του Ειρηνικού.

Εμπορικές συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ειρηνικός, ο Ειρηνικός Ωκεανός, είναι μια σημαντική περιοχή λειτουργίας για φορτηγά πλοία μεταξύ χωρών του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ειρηνικός φιλοξενεί 29 από τα 50 πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Αυτές οι θύρες παρατίθενται παρακάτω.

Οργανώσεις στον Ειρηνικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμοί όπως η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, το Κέντρο Ανατολής-Δύσης, το πρόγραμμα Βιώσιμες πόλεις ακτών του Ειρηνικού και το Ασιατικό Ινστιτούτο Ερευνών,[3] συμπεριλαμβανομένων διαφόρων διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επικεντρώνονται στον Ειρηνικό. Επιπλέον, η Διοίκηση Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις RIMPAC στον Ειρηνικό.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wojtan, Linda S. (Δεκεμβρίου 1987). «Teaching about the Pacific Rim. ERIC Digest No. 43». ERIC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2011. 
  2. Μόνο η ρωσική Άπω Ανατολή, η οποία βρίσκεται εν μέρει στον Ειρηνικό
  3. «Sustainable Pacific Rim Cities». www.sustainablepacific.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022.