Λιμάνι του Χονγκ Κονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται στην θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι λιμάνι βαθιάς θάλασσας που κυριαρχείται από το εμπόριο μεταποιημένων προϊόντων σε εμπορευματοκιβώτια και, σε μικρότερο βαθμό, από πρώτες ύλες και επιβάτες. Αποτελεί βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ, το φυσικό καταφύγιο και τα βαθιά νερά του λιμανιού της Βικτώριας παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την προσγείωση και το χειρισμό όλων των τύπων πλοίων. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, στις ναυτιλιακές κινήσεις, στα φορτία τα οποία χειρίζεται και στον αριθμό των επιβατών που μεταφέρονται.

Διαχείριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ευθύνη για τη διαχείριση του λιμένα ανήκει στον Διευθυντή της "Marine". Η Επιτροπή των Λιμενικών Επιχειρήσεων τους συμβουλεύει για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία του λιμένα, εκτός από εκείνα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της συμβουλευτικής επιτροπής πλοήγησης και της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής τοπικών σκαφών. Το Συμβούλιο του Ναυτικού και του Λιμένα του Χονγκ Κονγκ (HKMPB) συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη λιμένων και προωθεί το Χονγκ Κονγκ ως περιφερειακό κόμβο και ως ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια διαχείρησης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καθώς και μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας του Χονγκ Κονγκ και να προωθήσει τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου. Το HKMPB αντικατέστησε (τον Απρίλιο του 2016) το πρώην Συμβούλιο Ναυτιλιακής Βιομηχανίας του Χονγκ Κονγκ και το Συμβούλιο Ανάπτυξης Λιμένων του Χονγκ Κονγκ.

Το τμήμα θαλάσσιων μεταφορών είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν στα πλοία να εισέλθουν στο λιμάνι, να εκτελούν τα φορτία τους και να φεύγουν όσο πιο γρήγορα και με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Αφορά πολλές πτυχές των προτύπων ασφαλείας για όλες τις κατηγορίες και τύπους σκαφών, από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα έως τα μικρότερα κανό μεταφοράς επιβατών (sampans). Διατηρεί επίσης ενισχύσεις για την ναυσιπλοΐα και την αγκυροβόλια θαλάσσιων πλοίων, διαχειρίζεται τρία τερματικά με διασυνοριακά οχηματαγωγά και διαχειρίζεται οκτώ περιοχές εργασίας δημόσιων φορτίων.

Nαυτιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα πολλά λιμάνια που εξυπηρετούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής και της Ανατολικής Ασίας και αποτελεί οικονομική πύλη στην χερσαία Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ κατέκτησε ρεκόρ στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων το 2007, με την διαχείριση 23,9 εκατομμύρια TEU (ισοδύναμες μονάδες εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδιών) διατηρώντας την κατάστασή του ως το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων που εξυπηρετεί τη νότια Κίνα και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο. Περίπου 456.000 πλοία έφθασαν και αναχώρησαν από το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια του έτους, μεταφέροντας 243 εκατομμύρια τόνους φορτίου και περίπου 25 εκατομμύρια επιβάτες.[1] Ο μέσος χρόνος ανακύκλησης για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπου 10 ώρες. Για τα συμβατικά σκάφη που εργάζονται στη μέση ροή σε σημαντήρες ή αγκυρώσεις, είναι 42 και 52 ώρες αντίστοιχα.

Κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι υπήρξε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, και μερικές φορές το πιο πολυσύχναστο. Ήταν ο πιο πολυσύχναστος λιμένας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως από το 1987 έως το 1989, από το 1992 έως το 1997 και από το 1999 έως το 2004. Το ποσό των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διήλθαν από το λιμένα εμπορευματοκιβωτίων του Χονγκ Κονγκ ήταν 25.869 το 2016 με καθαρή χωρητικότητα 386.853 τόνων.[2]

Τερματικά εμπορευματοκιβωτίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν μέχρι στιγμής εννέα τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στο "Kwai Chung", στο "Stonecutters Island" και στο "Tsing Yi" (το τελευταίο που ολοκληρώθηκε το 2004). Σημαντικό ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων διαχειρίζεται ο ποτάμιο τερματικό στο "Tuen Mun" και στα μέσα του ρεύματος.

Υπηρεσίες πορθμείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τερματικός σταθμός πορθμείων Χονγκ Κονγκ-Μακάου μεταξύ της "Central" και "Sheung Wan" και ο τερματικός σταθμός των πορθμείων της Κίνας στο "Tsim Sha Tsui" παρέχουν κεντρικές υπηρεσίες πορθμείων στο Μακάο και σε άλλα 24 λιμάνια στην ηπειρωτική Κίνα. Περίπου 100 σκάφη, κυρίως τα ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη, όπως τα ""jetfoils", τα καταμαράν και τα "hoverferries", λειτουργούν από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς. Το 2001, πέρασαν από τα τερματικά πάνω από 17 εκατομμύρια επιβάτες, οι οποίοι περιλάμβαναν περίπου 11,2 εκατομμύρια επιβατικές μετακινήσεις από και προς το Μακάου και 6,5 εκατομμύρια επιβατικές μετακινήσεις προς και από τους λιμένες της ηπειρωτικής χώρας.

Κυβερνητικός στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πάνω από 600 σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών που υπάγονται στον κυβερνητικό στόλο. Περίπου 152 σκάφη είναι μεγάλα μηχανοκίνητα σκάφη που εξυπηρετούν 16 κυβερνητικά τμήματα όπως αυτά της Ναυτικής Αστυνομίας, τα Τελωνεία, τις Φοροτεχνικές Υπηρεσίες και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Ορισμένα τμήματα λειτουργούν και κατασκευάζουν ειδικά δοχεία. Το τμήμα θαλάσσιων μεταφορών ελέγχει περίπου 100 πλοία, συμπεριλαμβανομένων αυτών των περιπολιών, των μεταφορέων προσωπικού, των πλωτών σκαφών, των αυτοπροωθούμενων φορτηγίδων και των ειδικών σκαφών, όπως αυτών για υδρογραφικές έρευνες και για μεταφορές εύφλεκτων και εκρηκτικών ουσιών. Τα σκάφη αυτά παρέχουν υποστήριξη στις λιμενικές επιχειρήσεις του τμήματος ή εξυπηρετούν άλλα τμήματα που δεν διαθέτουν δικό τους στόλο. Το κυβερνητικό ναυπηγείο είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και τη συντήρηση όλων των πλοίων που ανήκουν στην κυβέρνηση. Καταλαμβάνει χώρο 980.000 τ.μ. στο νησί "Stonecutters" και έχει προστατευόμενη δεξαμενή 83.000 τ.μ. ως επιχειρησιακή βάση για πλοία που υπάγονται στο Τμήμα Ναυτιλίας. Το ναυπηγείο διαθέτει σύστημα ανέλκυσης πλοίων και τρεις ανυψωτήρες πλοίων. Χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό μηχανογραφημένο υπολογιστικό σύστημα για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων συντήρησης και των υπηρεσιών υποστήριξης για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της συντήρησης και της διαθεσιμότητας των σκαφών.

Δεξαμενές και γέφυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι διαθέτει εκτεταμένες εγκαταστάσεις για την επισκευή, συντήρηση, την αποβίβαση σε δεξαμενή και την ολίσθηση όλων των τύπων σκαφών. Δύο πλωτές δεξαμενές βρίσκονται δίπλα στη δυτική ακτή του νησιού "Tsing Yi" και δυο βορειοανατολικά του νησιού Lantau. Η μεγαλύτερη είναι ικανή να δέχεται πλοία μέχρι 150.000 τόνους "DWT". Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός μικρότερων ναυπηγείων, τα οποία εκτελούν επισκευές στα πλοία και κατασκευάζουν εξειδικευμένα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των εξελιγμένων περιπολικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής για υπερθαλάσσιες αγορές.

Λιμενικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγκυροβολία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Ναυτιλίας λειτουργεί και διατηρεί 58 πλωτήρες για ναυτικά σκάφη. Από αυτά τα 31 είναι κατάλληλα για πλοία μήκους έως και 183 μέτρα και 27 για πλοία μέχρι 137 μέτρα. Υπάρχουν 44 ειδικοί σημαντήρες πρόσδεσης σε περίπτωση τυφώνα στους οποίους τα πλοία μπορούν να παραμείνουν ασφαλισμένα κατά τη διάρκεια των τυφώνων. Αυτό βελτιώνει την αποδοτικότητα και μειώνει το λειτουργικό κόστος των πλοίων μέσω της εξάλειψης των περιττών κινήσεων. Εκτός από τις τρεις αγκυρώσεις μετανάστευσης και καραντίνας που προορίζονται για την πραγματοποίηση επισκευών σε λιμάνια, υπάρχουν οκτώ επικίνδυνων εμπορευμάτων και οκτώ αγκυροβόλιας γενικής χρήσης που παρέχουν προσωρινές θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη.

Οι περιοχές και τα βάθη των αγκυροβολιών διαφοροποιούνται ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικά μεγέθη και τύπους πλοίων που καταπλέουν στο Χονγκ Κονγκ. Υπάρχουν πάνω από 460 σύγχρονα ναυτικά βοηθήματα για ναυσιπλοΐα σε όλα τα ύδατα του Χονγκ Κονγκ για να κατευθύνουν τους ναυτικούς από και προς τις αποβάθρες τους.

Ασφάλεια πλοήγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι σημαδούρες των πορθμείων φωτίζονται και είναι εφοδιασμένοι με ανακλαστήρες ραντάρ. Τα προγράμματα διαχωρισμού της κυκλοφορίας λειτουργούν στο κανάλι "East Lamma" και στο κανάλι "Tathong". Το ραδιοδίκτυο "VHF" του θαλάσσιου τμήματος παρέχει ολοκληρωμένη κάλυψη θαλάσσιων επικοινωνιών σε όλο το λιμάνι και τον περίγυρό του. Το τμήμα διαθέτει άμεσες επικοινωνιακές συνδέσεις με άλλες ναυτιλιακές αρχές και χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το τοπικό κέντρο συντονισμού θαλάσσιων διασώσεων (MRCC) του τμήματος διατηρεί άμεση επαφή με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, οι οποίες περιλαμβάνουν την κυβερνητική αεροπορική υπηρεσία, την ναυτική αστυνομία και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Το MRCC παρέχει 24ωρη παρακολούθηση σε περίπτωση θαλάσσιων κινδύνων και συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις ναυτιλιακής έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αναζήτησης και διάσωσης του Χονγκ Κονγκ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Tο κέντρο κυκλοφορίας σκαφών ("VTC") του τμήματος παρέχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία θαλάσσιας κυκλοφορίας, με δυνατότητες παρακολούθησης και ανίχνευσης ραντάρ, καθώς και ένα πλήρως ενοποιημένο υποσύστημα διαχείρισης δεδομένων και καλύπτει το 95% των υδάτων του Χονγκ Κονγκ που χρησιμοποιούνται από θαλάσσια σκάφη και πορθμεία. Το "VTC" παρέχει συμβουλές σχετικά με τις δραστηριότητες άλλων σκαφών και παρέχει πληροφορίες πλοήγησης στους ναυτικούς μέσω ενός τομειακού δικτύου "VHF". Αυτό διασφαλίζει το πρότυπο ασφάλειας και την απόδοση κυκλοφορίας του λιμανιού. Ένα αναβαθμισμένο σύστημα εντοπισμού σκαφών, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί 4.000 κινούμενα σκάφη συν 1.000 σταθερούς στόχους σε πραγματικό χρόνο, λειτουργεί από τις αρχές του 2002. Παρέχει τις τελευταίες τεχνολογίες όπως AIS, ECDIS, CCTV, νέους ανιχνευτές κατεύθυνσης VHF και σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας πλοήγησης και της αποδοτικότητας της λειτουργίας. Οι θαλάσσιες περιπολίες διατηρούν μια σταθερή παρακολούθηση της ναυτιλίας, των προγράμματα διαχωρισμού της κυκλοφορίας, τις διαδρομές, τα κανάλια ναυσιπλοΐας, το καταφύγιο τυφώνων και τις περιοχές εργασίας. Παρέχουν άμεση υποστήριξη στο VTC και βρίσκονται σε συνεχή ραδιοφωνική επαφή με τους VTC και τους τοπικούς σταθμούς ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας που βρίσκονται στα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων "Ma Wan" και "Kwai Chung". Έτσι, το "VTC" είναι σε θέση να ξεκινήσει και να συντονίσει αμέσως τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της ασφαλούς πλοήγησης στο λιμάνι.

Το Υδρογραφικό Γραφείο του Τμήματος Ναυτιλίας ερευνά τα ύδατα του Χονγκ Κονγκ και παράγει ναυτικούς χάρτες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς πλοήγησης στο λιμάνι. Λειτουργεί ακολουθόντας τα πρότυπα που έχει θεσπίσει ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός ("IHO"). Οι ειδοποιήσεις προς τους ναυτικούς δημοσιεύονται ανά δεκαπενθήμερο για να ενημερώσουν τους δίγλωσσους ναυτικούς χάρτες. Ένα σήμα διόρθωσης διαφορικού συστήματος "Global Positioning Correction" μεταδίδεται συνεχώς σε συχνότητα 289 kHz για να βοηθήσει τους ναυτικούς να χρησιμοποιούν πλοήγηση GPS με σκοπό να εντοπίσουν τη θέση τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι προβλέψεις για το παλιρροϊκό ύψος και οι παλιρροιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο παρέχονται στον δικτυακό τόπο του τμήματος.[3] Η πλοήγηση είναι υποχρεωτική για πλοία χωρητικότητας 3.000 τόνων και άνω και αερομεταφορείς οποιασδήποτε χωρητικότητας. Οι εγκαταστάσεις καραντίνας και μετανάστευσης διατίθενται σε 24ωρη βάση. Προκαταρκτική εκκαθάριση μετανάστευσης και πρακτική ραδιοεπικοινωνιών μπορούν να ληφθούν από ορισμένα σκάφη κατόπιν αίτησης.

Επικίνδυνα προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επικίνδυνα εμπορεύματα μετακινούνται στα νερά του Χονγκ Κονγκ αυστηρά σε συμφωνία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικίνδυνων Εμπορευμάτων. Οι κινήσεις τους πρέπει να καταγράφονται στο σύστημα πληροφοριών για τα Επικίνδυνα Εμπορεύματα του Τμήματος Ναυτιλίας. Τα πλοία πυρόσβεσης που λειτουργούν από το Τμήμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διατηρούνται σε κατάσταση ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή. Τα πλοία ελέγχου της ρύπανσης του θαλάσσιου τμήματος βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής 24 ωρών για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων.

Άλλες εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να διευκολυνθεί η μεταφορά φορτίου μεταξύ των πλοίων και της ακτής και των φορτίων από αλλά και προς τα λιμάνια του ποταμού Περλ, το Τμήμα Ναυτιλίας παρέχει και διαχειρίζεται 7.756 μέτρα δημόσιας θαλάσσιας πρόσοψης σε διάφορα μέρη του Χονγκ Κονγκ. Οι εγκαταστάσεις μαζικής διακίνησης άνθρακα και πετρελαίου παρέχονται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο "Tap Shek Kok" στο "Castle Peak" και στο "Po Lo Tsui" στο νησί "Lamma".

Μητρώο Ναυτιλίας του Χονγκ Κονγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα σημαντικό κέντρο ιδιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων. Τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται στο Χονγκ Κονγκ ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ακαθάριστους τόνους. Το Χονγκ Κονγκ έχει αναγνωριστεί από τον διεθνή ναυτιλιακό τομέα ως κέντρο πρώτης τάξεως καταγραφής πλοίων, όπου η εγγραφή πλοίων είναι εντελώς εθελοντική. Στα τέλη του 2001, 653 πλοία ταξινομήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, με ολική χωρητικότητα 13,7 εκατομμυρίων τόνων - αύξηση 32% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το ναυτιλιακό μητρώο του Χονγκ Κονγκ[4] λειτουργεί ανεξάρτητα όσον αφορά την θαλάσσια πολιτική αλλά και τη διοίκηση του. Η κυβέρνηση "HKSAR" εκδίδει συναφή πιστοποιητικά βάσει της δικής της νομοθεσίας στο όνομα του «Χονγκ Κονγκ της Κίνας». Ως ποιοτικό νηολόγιο, το Χονγκ Κονγκ υιοθετεί όλες τις σημαντικές διεθνείς συμβάσεις που έχουν εκδοθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Ως συνδεδεμένο μέλος του ΙΜΟ, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο Χονγκ Κονγκ διατηρούνται στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ένα σύστημα ελέγχου της ποιότητας του κράτους "σημαίας" (FSQC) εισήχθη το 1999[5] για την παρακολούθηση της απόδοσης των εγκεκριμένων νηογνωμόνων και για τη διατήρηση της ποιότητας των πλοίων στον ναυτιλιακό κατάλογο του Χονγκ Κονγκ. Οποιοδήποτε πλοίο καταγεγραμμένο στο Χονγκ Κονγκ, του οποίου το ποιοτικό πρότυπο διαπιστώνεται ότι μειώνεται ή το οποίο κρατείται από κράτος του λιμένα λόγω σοβαρών ελλείψεων, υπόκειται σε επιθεωρήσεις "FSQC" από επιθεωρητές του θαλάσσιου τμήματος. Το τμήμα ρυθμίζει τα πρότυπα ασφαλείας όλων των σκαφών που διαθέτουν τοπική άδεια και αριθμούν σήμερα πάνω από 10.000. Οι επιθεωρητές του θαλάσσιου τμήματος διεξάγουν επίσης έρευνες για νέα πλοία που κατασκευάζονται στο εξωτερικό για χορήγηση αδειών στο Χονγκ Κονγκ. Διεξάγονται τακτικά εξετάσεις για την έκδοση πιστοποιητικών ικανότητας για τους πλοιάρχους, τους αξιωματικούς καταστρώματος και τους μηχανικούς. Επιπλέον, τα τοπικά πιστοποιητικά επάρκειας εκδίδονται σε συνεργάτες και μηχανικούς τοπικών αδειοδοτημένων σκαφών, τα οποία λειτουργούν στα ύδατα του Χονγκ Κονγκ. Παρέχεται υπηρεσία επιθεώρησης και παροχής συμβουλών για την προώθηση ασφαλών εργασιακών πρακτικών στον τομέα της επισκευής πλοίων, του σπασίματος πλοίων, του χειρισμού φορτίων στα πλοία και της ασφάλειας κατά τη λειτουργία τους.

Θαλασσοπόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα κέντρο για την απασχόληση ναυτικών. 1.200 αξιωματικοί του Χονγκ Κονγκ εξυπηρετούν πάνω από 420 θαλάσσια πλοία 12 διαφορετικών ναυτικών χωρών. Το εμπορικό ναυτικό γραφείο καταγράφει τους ναυτικούς, ρυθμίζει την απασχόλησή τους σε πλοία όλων των σημαιών και εποπτεύει την απασχόληση και την αποστράτευση ναυτικών σε πλοία του Χονγκ Κονγκ και σε ξένα πλοία που δεν εκπροσωπούνται στο Χονγκ Κονγκ από προξενεία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]