Λιμάνι της Σαγκάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λιμάνι της Σαγκάης βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης και είναι διπλό, θαλάσσιο και ποτάμιο, λιμάνι.

Το 2010, το λιμάνι της Σαγκάης ξεπέρασε αυτό της Σιγκαπούρης και έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι από πλευράς κιβωτίων[1], καθώς διαχειρίστηκε 29,05 εκατομμύρια TEUs ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη κατά 0,5 εκατομμύρια TEUs. Το 2016, η Σαγκάη πέτυχε το ιστορικό ρεκόρ των άνω των 37 εκατομμυρίων TEUs, τα οποία διαχειρίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της Σαγκάης βλέπει την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στην ανατολή και τον Κόλπο του Χανγκτσόου στον νότο. Εμπεριέχει τους παραποτάμους των Γιανγκτσέ, Huangpu (που εκβάλει στον Γιανγκτσέ) και Qiantang

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι βρίσκεται υπό την διαχείρηση της "Shanghai International Port Group" (SIPG) η οποία αντικατέστησε το λιμεναρχείο της Σαγκάης, το 2003. [2] Η "Shanghai International Port Company Limited" είναι μια δημόσια εταιρία, της οποίας η κυβέρνηση της Σαγκάης κατέχει το 44,23 τοις εκατό των μετοχών της.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μίνγκ, η πόλη της Σαγκάης ήταν κομμάτι της επαρχίας Τσιανγκσού (με ένα μικρό κομμάτι της να εντάσσεται στην επαρχία της Τσετσιάνγκ). Ενώ η Σαγκάη είχε υπάρξει έδρα του νομού κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Γουάν, παρέμεινε μια σχετικά μικρή πόλη.

Η τοποθεσία της πάνω στον ποταμό Γιανγκτσέ οδήγησε στην εξέλιξή της ταυτόχρονα με την εξέλιξη του θαλάσσιου εμπορίου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ στην Δυναστεία Τσινγκ. Σταδιακά, το λιμάνι της Σαγκάης ξεπέρασε το λιμάνι του Νινγκμπό και το λιμάνι του Κουανγκτσόου και έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας για την εποχή.

Το 1842, η Σαγκάη, εξαναγκάσθηκε σε ναυτιλιακό εμπόριο από τους Άγγλους αποικιοκράτες και αυτό την μετέτρεψε σε μια διεθνή, εμπορική πόλη. Έτσι, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, μετατράπηκε στην μεγαλύτερη πόλη αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι σε όλη την Ανατολική Ασία.

Το 1949, με την Κομμουνιστική κατάκτηση της Σαγκάης, το ναυτιλιακό εμπόριο μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η οικονομική πολιτική της Λαϊκής Δημοκρατίας, χτύπησε απευθείας στην υποδομή αλλά και κεφαλαιακή ανάπτυξη της Σαγκάης.

Το 1991, η κεντρική κυβέρνηση επέτρεψε στην Σαγκάη να τελέσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από τότε, το λιμάνι της Σαγκάης, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι το 2005, το λιμάνι "Yangshan" χτίστηκε στα νησιά "Yangshan", μια ομάδα νησιών στον κόλπο του Χανγκτσόου, τα οποία ενώνονται με την Σαγκάη μέσω της γέφυρας "Donghai". Αυτή η ανάπτυξη βοήθησε το λιμάνι να ανταγωνιστεί άλλο ένα λιμάνι, το διπλανό λιμάνι του "Ningbo-Zhoushan"

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της Σαγκάης είναι ένας πολύ σημαντικός μεταφορικός κόμβος για την περιοχή του ποταμού Γιανγκτσέ, αλλά και η πιο σημαντική πύλη για το εξωτερικό εμπόριο. Εξυπηρετεί τις ενδοχώρες Anhui, Jiangsu, Zhejiang και Henan, οι οποίες είναι όλες οικονομικά εξαρτώμενες από τον ποταμό Γιανγκτσέ, με τον μεγάλο πληθυσμό του, την δυνατή βιομηχανική του βάση αλλά και με τον ανεπτυγμένο του αγροτικό τομέα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Στατιστικά" Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2015
  2. 2,0 2,1 "SIPG Αρχειοθετήθηκε 2010-01-13 στο Wayback Machine. Shanghai International Port (Group) Co., Ltd. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου του 2010.
  3. «About Port of Shanghai». Shanghai International Port (Group) Co., Ltd. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2010.