Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Φεβρουαρίου 1974

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1974 θα διεξάγονταν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, η προκήρυξή τους ήταν σχεδιασμένη με συνέντευξη τύπου από τον Σπύρο Μαρκεζίνη στις 26 Νοεμβρίου η οποία ακυρώθηκε λόγω του κινήματος του Δημητρίου Ιωαννίδη. Οι εκλογές ήταν μέρος του Σχεδίου Φιλελευθεροποιήσεως του καθεστώτος και της επαναφοράς της δημοκρατίας.

Το κοινοβούλιο θα είχε 150 βουλευτές και η θητεία τους διπλή, οι υπουργοί θα ήταν όλοι εξωκοινοβουλευτικοί .

Μάλιστα οι παλαιοί πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Γεώργιος Μαύρος, είχαν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου 1974, ενώ ο Ηλίας Ηλιού είχε διαφοροποιηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα συμμετείχε και το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΔΑ, ενώ η Ένωσις Κέντρου και η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις όχι.

Ιστορικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα βρίσκεται από την 21η Απριλίου υπό ένα στρατιωτικό καθεστώς του οποίου ο λόγος, όπως οι ίδιοι έλεγαν, επιβλήθηκε για την επαναφορά της τάξης και της αποτροπής εκλογής αριστερής κυβέρνησης με την υπόσχεση ότι είναι προσωρινό. Τα χρόνια περνούσαν και ο κόσμος έβλεπε ότι η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται. Το 1973 βρίσκει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο να έχει ξεκινήσει τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος, αποφυλακίσεις και κλείσιμο φυλακών σε ξερονήσια. Το κίνημα του Ναυτικού, τα γεγονότα στη Νομική σχολή και η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση του καθεστώτος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ώθησαν τους συνταγματάρχες να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Έτσι, στις 8 Οκτωβρίου 1973 ο Παπαδόπουλος διορίζει μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρκεζίνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]