Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1951

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1951 που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Απριλίου του 1951 ήταν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, καθώς οι προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 1934, δύο έτη πριν την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, ενώ στη συνέχεια ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ακολούθως επήλθε η Κατοχή αλλά και ο Εμφύλιος με συνέπεια να μη διεξάγονται εκλογές και οι ανώτατοι άρχοντες να είναι "δοτοί", δηλαδή διορισμένοι από τις εκάστοτε αρχές. Οι εκλογές του 1951 ήταν ακόμη οι πρώτες στα χρονικά κατά τις οποίες δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες γυναίκες [1] Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σήμαινε ότι για την εκλογή κάποιου υποψηφίου δημάρχου από την πρώτη Κυριακή απαιτούνταν ποσοστό ψήφων της τάξης του 51%.

Τα αποτελέσματα στους μεγαλύτερους δήμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, στην Αθήνα εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Κοτζιά με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 63% των ψήφων[2]. Στον Πειραιά επικράτησε ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Πετρακάκης στις 8 Ιουνίου 1951, καθώς αντικατέστησε την αρχικώς εκλεχθείσα πρώτη δήμαρχο στη χώρα Αρίστη Παγιατάκη, που ακυρώθηκε από το Εκλογοδικείο λόγω του νόμου 733/1951 που απέκλειε την εκλογή γυναικών ως δημάρχων.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρωτοσέλιδο άρθρο του Δ.Κ. Ευαγγελίδη στο φύλλο της 16ης Απριλίου 1951 της εφημερίδας "Έθνος", με τίτλο: "Επικαιρότητες: Η γυναίκα ψηφίζει!"
  2. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της Δευτέρας 16 Απριλίου 1951, σελ. 6
  3. Οι δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη