Σχέσεις Ελλάδας και Ταϊβάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Ελλάδας και Ταϊβάν
Map indicating locations of Greece and Taiwan

Ελλάδα

Ταϊβάν

Οι σχέσεις μεταξύ της Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας) και της Ελλάδας αναφέρεται στη σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1929 έως το 1972, οι δύο χώρες είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Μετά τη διπλωματική ανταλλαγή, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας ίδρυσε αντιπροσωπευτικό όργανο της πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Αθήνας.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διπλωματία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα απείχε από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την αναγνώριση μιας Κίνας ως μέλος του ΟΗΕ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1929, η Ελλάδα καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις σε υπουργικό επίπεδο με τη Δημοκρατία της Κίνας. Στην Αθήνα ιδρύθηκε πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κίνας στη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατίας με διαπιστευμένο πρέσβη.

Στις 19 Νοεμβρίου 1947 δημιουργήθηκαν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών. Η πρεσβεία αναβαθμίστηκε σε Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κίνας στο Βασίλειο της Ελλάδας με διαπιστευμένους πρέσβεις.

Το 1949, μετά τη φυγή της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊβάν, οι δύο χώρες εξακολούθησαν να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Στις 22 Μαρτίου 1957, ο Πρόεδρος Τσιάνγκ Κάι-σεκ έλαβε το Τάγμα του Σωτήρος από τον Παύλο Α΄.

Στις 14 Ιανουαρίου 1960, η Ελλάδα απέστειλε νέο πρέσβη στη πρεσβεία της στην Ταϊβάν. Στις 18 Νοεμβρίου, ο Γεώργιος Κούστας ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Κίνας[1].

Στις 5 Ιουνίου 1972 οι διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κίνας διακόπηκαν[2]. Στις 8 Ιουνίου πρεσβεία έκλεισε. [3]

Επισκέψεις αξιωματούχων (1997-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος μερικών μόνο:

Ταϊβάν: Χσου Σούι-Τεχ[4], νομοθετικές αντιπρόεδρος Τσιάνγκ Πιν-κουνγκ[5], υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Τσεν Ρουιλόνγκ[6], υπουργός Παιδείας Του Τσενγκ-Σενγκ [5], Κοινοβουλευτικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ζανγκ Τσανγκμπάνγκ[7], Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Γενικός Διευθυντής Βανέσα Σιχ[2] [8], πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων των Κινέζων της Ομογένειας Τσεν Σιχ-Κουέι. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας Γου Σουζέν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κινεζικής Ταϊπέι στους Παραλιπικούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρείχε ιδιωτική ασφάλεια για τη Σουζέν. Εκτός από την επίσκεψη στους διαγωνιζόμενους στο ολυμπιακό χωριό, παρακολούθησε την τελετή έναρξης και πήγε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας[9].

Ελλάδα: Αρχηγός του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαστηρίου Γιώργος Παναγιωτόπουλος [6] και Αναπληρώτρια Διοικήτρια Κρήτης Θεανώ Βρεντζώ-Σκορδαλάκη[2], Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Κέλλυ Μπουρντάρα[6].

Επιπλέον, αξιωματούχοι των δύο χωρών ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις.

Αντιπροσωπευτικό γραφείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Ιανουαρίου 1973, η Δημοκρατίας της Κίνας ίδρυσε το Εμπορικό Κέντρο Άπω Ανατολής στην Αθήνα. Στις 28 Δεκεμβρίου 1990, άλλαξε το όνομά της σε Πολιτιστική και Οικονομική Υπηρεσία της Ταϊπέι στην Ελλάδα. (Οικονομικό και Πολιτιστικό γραφείο). Στις 11 Απριλίου 2003 μετονομάστηκε Γραφείο Εκπροσώπου της Ταϊπέι στην Ελλάδα (Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα)[2][10]. Είναι το μοναδικό αντιπροσωπευτικό γραφείο της χώρας στα Βαλκάνια[11].

Η Ελλάδα δεν έχει αντιπροσωπευτικό γραφείο στη Δημοκρατία της Κίνας. Τον Ιανουάριο του 1979, ιδρύθηκε το Επίτιμο Ελληνικό Αντιπροσωπευτικό Γραφείο Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου στη Ταϊπέι[12].

Απαίτηση θεώρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κίνας με διαβατήριο της Δημοκρατίας της Κίνας μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς αίτηση θεώρησης εισόδου στο χώρο Σένγκεν.
Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς θεώρηση στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κίνας μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς θεώρηση εντός του χώρου Σένγκεν. Εάν γίνει διέλευση μέσω Τουρκίας με τουρκική θεώρηση, τότε δεν χρειάζεται θεώρηση[13][14][15]. Μπορούν να παραμείνουν χωρίς θεώρηση για 90 ημέρες.

Οι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν διαβατήριο μπορούν επίσης να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Κίνας για πρόσβαση χωρίς θεώρηση για διάστημα έως και 90 ημερών. [16]

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμπόριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταϊβανέζικες μοτοσικλέτες KYMCO στη Σαντορίνη
Ο ταϊβανέζικος Asus Eee PC Notebook στο ελληνικό συνέδριο Fosscomm

Το Διεθνές Γραφείο Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομικών της Ταϊβάν ίδρυσε την Οικονομική Ομάδα στην Ελλάδα στην Αθήνα [17].

Το 2017 η Ελλάδα ήταν ο 73ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Δημοκρατίας της Κίνας, ο 94ος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών και ο 58ος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος. Το 2016, η Ελλάδα ήταν ο 69ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Δημοκρατίας της Κίνας, ο 79ος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών και ο 62ος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος. [18]

Επενδύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τομέας των υπηρεσιών είναι η πιο σημαντική βιομηχανία στην Ελλάδα όπου απασχολούνται ταϊβανέζικες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν ταϊβανέζικα εργοστάσια στην Ελλάδα, καθώς σε σχέση με τη Τσεχία ή την Ουγγαρία, το κόστος παραγωγής είναι ακριβότερο και δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες[19].

Οι Acer, HTC και Johnson Health Tech δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η D-Link απασχολεί προσωπικό τεχνικής υποστήριξης. Αρκετοί άλλοι Ταϊβανέζοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και ασχολούνταν με εμπορικές εταιρείες, εμπόριο κοσμημάτων και ταξιδιωτικά γραφεία. Έχουν ιδρύσει την Ένωση Ελληνοκινεζικής Φιλίας μαζί με ντόπιους[19].

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, η "32η Περιφερειακή Έκθεση Βιομηχανίας, Εμπορίου και Γεωργίας της Δυτικής Μακεδονίας" είχε σε τιμητική θέση την επίσημη αντιπροσωπία της Ταϊβάν[20].

Δικαστικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποινικό ατύχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιουλίου 2016, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε 120 ταϊβανέζους και 3 έως 4 Έλληνες για τηλεπικοινωνιακό έγκλημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας έδωσε εντολή στο γραφείο αντιπροσωπείας στην Ελλάδα να επικοινωνήσει στενά με την ελληνική αστυνομία για να διασφαλίσει τα δικαστικά δικαιώματα των υπόπτων. Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι προσωρινά βρίσκονται υπό κράτηση στην έδρα της Εθνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της έρευνας, θα μεταφερθούν στο Επαρχιακό Εισαγγελία για διερεύνηση και θα καθορίσει εάν κρατηθούν ή απελευθερωθούν με εγγύηση. Εάν υπάρχει υποψία ότι κατέχουν κινεζική υπηκοότητα, θα απελαθούν στην Ταϊβάν για δίκη[21] και όχι στην ηπειρωτική Κίνα.

Διμερείς συμφωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο χώρες έχουν υπογράφει τέσσερις διμερείς συμφωνίες (στις 30 Σεπτεμβρίου 1930, 30 Νοεμβρίου 1957, 2 Νοεμβρίου 1970 και 4 Μαρτίου 1971).

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροπορική σύνδεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορά επιβατών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών:

Ταϊβάν Ταϊβάν

Οδήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας κάτοικος στη Δημοκρατία της Κίνας με διεθνή άδεια οδήγησης μπορεί να οδηγήσει στην Ελλάδα[22].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 呂芳上 總策畫· 朱文原· 周美華· 葉惠芬· 高素蘭· 陳曼華· 歐素瑛編輯撰稿 (2012). 《中華民國建國百年大事記》. 台北: 國史館. ISBN 978-986-03-3586-6. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «《中華民國103年外交年鑑》〈第二章 對外關係〉» (PDF). 中華民國外交部. 
  3. «《中華民國88年外交年鑑》〈附錄五、我國與世界各國關係一覽表〉». 中華民國外交部. 
  4. «《中華民國90年外交年鑑》〈第三章 中外關係〉». 中華民國外交部. 
  5. 5,0 5,1 «《中華民國93年外交年鑑》〈第三章 中外關係〉». 中華民國外交部. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «《中華民國95年外交年鑑》〈第二章 對外關係〉». 中華民國外交部. 
  7. «《中華民國86年外交年鑑》〈第三章 中外關係〉». 中華民國外交部. 
  8. «《中華民國104年外交年鑑》〈第二章 對外關係〉» (PDF). 中華民國外交部. 
  9. «總統夫人宴請希臘國會議員». 中華民國總統府. 15 Σεπτεμβρίου 2004. 
  10. «駐外館處». 中華民國外交部. 
  11. «代表處簡介». 中華民國駐外單位聯合網站. 
  12. «《中華民國88年外交年鑑》〈附錄十四、駐華外國機構名錄〉». 中華民國外交部. 
  13. «簽證及入境須知». 外交部領事事務局. 
  14. «歐盟免申根簽證常見問答集». 中華民國外交部. 
  15. «免簽證資訊». 中華民國外交部. 
  16. «外籍人士來臺免簽證適用國家名單». 外交部領事事務局. 
  17. «本部駐外單位». 中華民國經濟部 國際貿易局. 
  18. «中華民國進出口貿易統計». 經濟部國際貿易局. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  19. 19,0 19,1 «投資環境簡介» (PDF). 經濟部投資業務處. Δεκέμβριος 2014. 
  20. «《中華民國105年外交年鑑》〈第三章 對外關係〉» (PDF). 中華民國外交部. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2019. 
  21. 林上祚 (23 Ιουλίου 2016). «涉電信賭博 120餘台人希臘被捕». 風傳媒. 
  22. «生活資訊». 外交部領事事務局. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]