Ελληνο-Αρμενικές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνο-Αρμενικές σχέσεις
Map indicating locations of Greece and Armenia

Ελλάδα

Αρμενία

Οι Ελληνο-Αρμενικές σχέσεις αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας. Λόγω των ισχυρών πολιτιστικών, θρησκευτικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα και η Αρμενία διατηρούν άριστες διπλωματικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές ήταν πάντα ισχυρές τόσο συναισθηματικά όσο και ιστορικά λόγω των θρησκευτικών και πολιτιστικών ριζών και της μακράς συνύπαρξης κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς και οι δύο είναι αρχαίοι λαοί, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι συνυπήρξαν για αιώνες. Υφίστανται σημειώσεις αρχαίων Ελλήνων ιστορικών οι οποίοι προτείνουν ερμηνείες για τις καταβολές των Αρμενίων. Η παλαιότερη αναφορά στην Αρμενία έγινε από τον Εκαταίο τον Μιλήσιο το 525 π.Χ.[1]

Σύμφωνα με μια υπόθεση που προτάθηκε από γλωσσολόγους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ελληνική και η Αρμενική γλώσσα μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Αυτό οδήγησε στην πρόταση μιας ελληνο-αρμενικής γλώσσας, μετά τη χρονολόγηση της Πρωτο-Ινδο-ευρωπαϊκής γλώσσας. Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι είναι απόγονοι των Φρύγων. Ο Πλάτων εξάλλου είχε νωρίς παρατηρήσει τις ομοιότητες μεταξύ της ελληνικής και της φρυγικής γλώσσας. Επίσης, ο Στράβων έχει γράψει ότι η προγονική πατρίδα των Αρμενίων, πριν από τη μετανάστευση τους στη Μικρά Ασία, ήταν μια κοιλάδα στην Θεσσαλία. Το Αρμενικό αλφάβητο, το οποία δημιουργήθηκε το 405, έχει μια ορισμένη Ελληνική επιρροή.

Μετά την καταστροφή της Ελληνιστικής Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, διαδόχου της βραχύβιας αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλέξανδρου, προέκυψε ένα ελληνιστικό αρμενικό κράτος που ιδρύθηκε το 190 π.Χ.

Τα δύο έθνη συνυπήρχαν επίσης κάτω από το Σουλτανάτο των Σελτζούκων και αργότερα κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Αρμενίας στις 21 Σεπτεμβρίου του 1991.[2] Και οι δύο χώρες διατηρούν αντίστοιχα πρεσβείες στις πρωτεύουσες τους. Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, και μία από τις λίγες χώρες που έχουν ποινικοποιήσει την άρνηση της Αρμενικής γενοκτονίας.[3] Η Ελλάδα είναι, μετά τη Ρωσία, μία από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς εταίρους της Αρμενίας. Αρμένιοι αξιωματικοί εκπαιδεύονται σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές ενώ παρέχεται στις Αρμενικές ένοπλες δυνάμεις ποικίλη τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ελλάδα. Σε στρατιωτικούς ακόλουθους της Αρμενίας στην Ελλάδα και Κύπρο, ο συνταγματάρχης Samvel Ramazyan είπε το 2011 ότι η αρμενική-Ελληνική στρατιωτική συνεργασία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά.[4]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chahin, Mark (2001). The Kingdom of Armenia. London: Routledge. σελ. 177. ISBN 0-7007-1452-9. 
  2. «Greece's Bilateral Relations». www.mfa.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015. 
  3. «There took place Armenian-Greek high-level negotiations in Presidential Palace - Press releases - Updates - The President of the Republic of Armenia». www.president.am. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015. 
  4. «In Greece, diplomatic military corps marks Armenian Army Day (PHOTO)». news.am. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015.