Σχέσεις Ελλάδας-Αργεντινής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Ελλάδας-Αργεντινής

Αργεντινή

Ελλάδα

Οι σχέσεις Αργεντινής-Ελλάδας είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αργεντινής. Και οι δύο χώρες αντιπροσωπεύονται από πρεσβεία στην πρωτεύουσα της άλλης. Στην Αργεντινή ζουν τουλάχιστον 30.000 άτομα ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων, περίπου, 5.000 με ελληνικό διαβατήριο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ζει στο Μπουένος Άιρες.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Hector Timerman στο περιθώριο της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την 1η Ιουνίου 1959, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την Κατάργηση των Θεωρήσεων των Διπλωματικών και Υπηρεσιακών διαβατηρίων. Στις 31 Ιανουαρίου 1975, υπέγραψαν συμφωνία για την Κατάργηση των Τουριστικών Θεωρήσεων για τους Πολίτες των δύο Χωρών.[1] Το 2008, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Βαληνάκης και Θεόδωρος Κασίμης, επισκέφθηκαν την Αργεντινή και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαληνάκης, μίλησε για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ελληνικές κοινότητες στην Αργεντινή και υπέγραψε διμερή συμφωνία για την Οικονομική Συνεργασία.[2] Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κασίμης συναντήθηκε με το Βικτόριο Τασέτι και υπέγραψε διμερή συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας. Συναντήθηκε επίσης με συγγενείς μελών της ελληνικής κοινότητας, οι οποίοι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.[3]

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι χαμηλός. Οι αργεντίνικες εξαγωγές προς την Ελλάδα παρέμειναν περιορισμένες αλλά σταθερές κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2008. Τον Οκτώβριο του 2008, μια αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Επενδύσεων της Αργεντινής επισκέφθηκε την Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.[4] Ωστόσο, από ανέκαθεν υπήρχε ένα έντονο κύμα φιλελληνισμού σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Αργεντινής. Αυτό το γεγονός, έχει οδηγήσει τα δύο κράτη, στο να έχουν εξαίρετες σχέσεις.

Μόνιμες διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Framework of Treaties». Ελλάδα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2009. 
  2. «New era in the development of the relations between Ελλάδα and Argentina». Ελλάδα. 14 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2009. 
  3. «Deputy FM Kassimis visits Argentina». Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. 11 November 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-03. https://web.archive.org/web/20160303175835/http://en.sae.gr/?id=15448. Ανακτήθηκε στις 7 May 2009. 
  4. «Ελλάδα-Argentina economic relations during 2008». Embassy of Ελλάδα in Argentina – Office of Commercial and Economic Affairs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (WORD) στις 11 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2009. 
  5. Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα (στα αγγλικά και τα ισπανικά)
  6. Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες (στα αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]