Σχέσεις Ελλάδας και Ανγκόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ανγκόλας είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Ανγκόλας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο χώρες δεν έχουν καθιερώσει ποτέ διπλωματικές σχέσεις και δεν υπάρχει πρακτική διπλωματική σχέση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των δύο και υπάρχουν οικονομικές σχέσεις και συνεργασία σε διάφορους τομείς. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ο παρατεταμένος Εμφύλιος Πόλεμος της Ανγκόλας. Επιπλέον, ο ελληνικός πληθυσμός στην Ανγκόλα εκτιμάται σε τρεις μόνο οικογένειες και ένας επίτιμος πρόξενος δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου πετρελαίου.

Η Ανγκόλα άνοιξε την πρεσβεία της στην Αθήνα το 2003.

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Ανγκόλας και της Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 2,96 εκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα εξήγαγε αγαθά αξίας 2,96 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ανγκόλα και η Ανγκόλα εξήγαγε αγαθά αξίας 36 χιλ. δολαρίων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εξάγει κυρίως τσιμέντο, ζυμαρικά, αλουμίνιο και πολλά άλλα, ενώ η Ανγκόλα εξάγει στην Ελλάδα κυρίως πριστή ξυλεία, εξαρτήματα κινητήρων και άλλα.

Αντιπροσωπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ανγκόλα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την πρεσβεία που κατέχει στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.
  • Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την πρεσβεία που βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είναι διαπιστευμένη και στην Ανγκόλα.