Μάρκος Β΄ Ξυλοκαράβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Β' Ξυλοκαράβης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Μάρκος Β΄, ο επονομαζόμενος Ξυλοκαράβης, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης για σύντομο χρονικό διάστημα το έτος 1466.

Ήταν Κωνσταντινουπολίτης[1], ιερομόναχος[2] και κάτοχος αξιόλογης παιδείας[3], γι'αυτό είχε και το προσωνύμιο «φιλόσοφος[4]». Μετά την Άλωση κατέφυγε μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του στην Κρήτη[5], από την οποία εκδιώχθηκε από τους Βενετούς λόγω της ανθενωτικής του δράσης. Από το 1464[6] ως το 1466 διετέλεσε Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως[6].

Εξελέγη Πατριάρχης από αρχιερείς και κλήρο στις αρχές του 1466 σε αντικατάσταση του παυθένος Ιωάσαφ Α΄. Μετά την εκλογή του όμως ανεφύησαν σκάνδαλα[1], συκοφαντήθηκε στην Υψηλή Πύλη και απομακρύνθηκε ταπεινωτικά από το Θρόνο. Για την απομάκρυνσή του, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Τραπεζούντιοι της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι «έλαβε ώνιον την Πατριαρχικής αξίαν[7]», κατηγορία που ο ίδιος αρνούνταν[8]. Τέτοια δικαιολογία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Πατριαρχείου, και επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά, όταν οι Τραπεζούντιοι για πρώτη φορά καταβάλλουν χρήματα στο Σουλτάνο για να εκλέξουν Πατριάρχη τον συντοπίτη τους μοναχό Συμεών.

Ο Μάρκος κατόπιν αυτού αποσύρθηκε σε μοναστήρι της Πόλης, δε δέχτηκε όμως ποτέ αδιαμαρτύρητα την άδικη απομάκρυνσή του από το Θρόνο. Με δική του πρωτοβουλία συνεκλήθη Σύνοδος κατά την Πατριαρχεία του Διονυσίου Α΄, η οποία τον βρήκε αθώο από κάθε μομφή και κατηγορία και του απέδωσε «προεδρικώς» την Αρχιεπισκοπή Αχριδών[9]. Εκεί παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωάσαφ Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1466
Διάδοχος
Συμεών Α΄