Ευστράτιος Γαριδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευστράτιος Γαριδάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
αρχιεπίσκοπος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Ευστράτιος Γαριδάς διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 1081 και 1084.

Αναρρήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο λόγω των διασυνδέσεων του με την Άννα Δαλασσηνή, μητέρα του Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, της οποίας είχε γίνει μυστικοσύμβουλος[1]. Ήταν ευνούχος και αμόρφωτος. Η Άννα Κομνηνή και άλλες πηγές τον χαρακτηρίζουν αγράμματο και αδύναμο χαρακτήρα[2].

Υποστήριξε την κρατική γραμμή που επέβαλλε τη δήμευση και την εκποίηση των εκκλησιαστικών θησαυρών για τις ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αυτοκρατορίας ενάντια στους Νορμανδούς. Με σύγκληση Ενδημούσας Συνόδου το 1081, την οποία παρότρυνε ο σεβαστοκράτορας Ισαάκιος, ενέδωσε στην πολιτική του Αλεξίου. Αντίθετος με την απόφαση ήταν ο επίσκοπος Χαλκηδόνος Λέοντας, ο οποίος θεώρησε το μέτρο αυτό ως ανακαίνιση της Εικονομαχίας, και ο οποίος επιχείρησε να τον ρίξει από τον θρόνο, κατηγορώντας τον, χωρίς στοιχεία, ότι οικειοποιήθηκε μέρος της εκποιηθείσας εκκλησιαστικής περιουσίας[3].

Για την επίλυση του ζητήματος κλήθηκε να πάρει θέση και ο Ιωάννης ο Ιταλός, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του Ισαακίου. Εξαιτίας της υπόθεσης αυτής, και εξαιτίας της αγραμματοσύνης και της προφανούς ευπιστίας του, ενεπλάκη αργότερα στο ζήτημα της Ορθοδοξίας του Ιταλού, τον οποίο είχε καταδικάσει ο προκάτοχός του Κοσμάς Α΄ Ιεροσολυμίτης. Ήταν ευνοϊκός προς το θέμα του Ιταλού αλλά τον καταδίκασε το 1082 λόγω της πιέσεως που ασκήθηκε από τον Αλέξιο Α΄.

Το 1084, μια Επιτροπή που συνεκάλεσε ο Αλέξιος Α΄ των αθώωσε από κατηγορίες κακοδοξίας, αλλά τον Ιούλιο του ίδιου έτους παραιτήθηκε και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anna Comnena (2003). The Alexiad. New York: Penguin. σελίδες 108-109. 
  2. Georgina Buckler (1929). Anna Komnena: A Study. Oxford: University Press. σελ. 290. 
  3. J.M. Hussey (1986). The Orthodox Church in the Byzantine Empire. Oxford: University Press. σελίδες 148. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Κοσμάς Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1081-1084
Διάδοχος
Νικόλαος Γ΄