Κατηγορία:Βιολογία εδάφους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρότυπο:/box-header

Καλώς ήλθατε στην πύλη της βιολογίας. Η Βιολογία, από την ελληνική λέξη βίος (ζωή) και την κατάληξη -λογία (μελέτη), είναι ένας κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές των οργανισμών, πως τα είδη και τα άτομα εμφανίζονται και τις αλληλεπιδράσεις που έχουν μεταξύ τους και με τα περιβάλλοντά τους. Η Βιολογία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων που συχνά θεωρούνται ως ανεξάρτητες ειδικεύσεις. Επίσης, μελετούν τη ζωή σε ένα ευρύ φάσμα κλιμάκων.

Το Μπλε έχει επιλεγεί ως χρώμα για αυτήν την πύλη για να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Γη βασίζεται στην μοναδική χημεία του νερού. Μία φωτογραφία της Darlingtonia californica επιλέχθηκε ως το εικονίδιο της πύλης, λόγω της εξάρτησης του είδους αυτού από υγρό βιότοπο, καθώς απεικονίζει και την αυτοτροφία (σε αυτή την περίπτωση, την φωτοσύνθεση) και την σαρκοφαγία. Τέλος, επιφανειακά μοιάζει με νεαρούς βλαστούς, με τις άκρες καμπυλωμένες, πράγμα που συμβολίζει την ανάπτυξη, χαρακτηριστικό όλης της ζωής. Πρότυπο:/box-footer

Πρότυπο:/box-header

Οι τέσσερις μεγάλοι εξελικτικοί βιολόγοι του 19ου αιώνα, ο Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ (πάνω, 1744-1829), ο Κάρολος Δαρβίνος (αριστερά, 1809-1882), ο Ερνστ Χέκελ (δεξιά, 1834-1919) και ο Ετιέν Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ (κάτω, 1772-1844).
Οι τέσσερις μεγάλοι εξελικτικοί βιολόγοι του 19ου αιώνα, ο Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ (πάνω, 1744-1829), ο Κάρολος Δαρβίνος (αριστερά, 1809-1882), ο Ερνστ Χέκελ (δεξιά, 1834-1919) και ο Ετιέν Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ (κάτω, 1772-1844).

Η εξελικτική σκέψη, η αντίληψη ότι τα είδη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, στις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων, και των Κινέζων καθώς και στη μεσαιωνική ισλαμική επιστήμη. Εντούτοις, μέχρι το 18ο αιώνα, η Δυτική βιολογική σκέψη κυριαρχούνταν από την ουσιοκρατία, την πεποίθηση ότι κάθε είδος έχει ουσιώδη χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν. Η αντίληψη αυτή άρχισε να αμφισβητείται κατά το Διαφωτισμό, όταν η εξελικτική κοσμολογία και η μηχανική φιλοσοφία επεκτάθηκαν από τις φυσικές επιστήμες στη φυσική ιστορία. Οι φυσιοδίφες άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή τους στην ποικιλότητα των ειδών. Η εμφάνιση της παλαιοντολογίας και της έννοιας της εξαφάνισης υπονόμευσαν περαιτέρω την στατική αντίληψη της φύσης. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ πρότεινε τη θεωρία της μεταλλαγής των ειδών, την πρώτη πλήρως μορφοποιημένη επιστημονική θεωρία για την εξέλιξη.

Το 1858, ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας δημοσίευσαν μια νέα εξελικτική θεωρία, η οποία εξηγούνταν λεπτομερώς στο έργο του Δαρβίνου, Καταγωγή των Ειδών (On the Origin of Species) (1859). Εν αντιθέσει με τον Λαμάρκ, ο Δαρβίνος πρότεινε κοινή καταγωγή και διακλαδιζόμενο δέντρο της ζωής. Η θεωρία βασιζόταν στην ιδέα της φυσικής επιλογής, και συνέθετε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων από την κτηνοτροφία, τη βιογεωγραφία, τη γεωλογία, τη μορφολογία και την εμβρυολογία.

Περισσότερα... Πρότυπο:/box-footer

Πρότυπο:/box-header


Μελανόπτερος καρχαρίας

Πρότυπο:/box-footer

Πρότυπο:/box-header

Πρότυπο:/box-footer Πρότυπο:/box-header

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001
NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001
Μπορείτε να συνεισφέρετε στα παρακάτω λήμματα :

Πρότυπο:/box-footer Πρότυπο:/box-header

Πρότυπο:/box-footer

Πρότυπο:/box-header

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία

Πρότυπο:/box-footer

Σελίδες στην κατηγορία «Βιολογία εδάφους»

Αυτή η κατηγορία περιέχει μόνο την ακόλουθη σελίδα.