Πύλη:Ωκεανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την ήπειρο της Ωκεανίας.

Κύρια Σελίδα Κράτη και Εξαρτημένα Εδάφη Λήμματα Τι μπορείτε να κάνετε
π • ε Σχετικά με την Ωκεανία...
Η θέση της Ωκεανίας στον χάρτη

Με τον γεωγραφικό (και γεωπολιτικό) όρο Ωκεανία, νοείται η περιοχή που συνίσταται από την Αυστραλία και τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με τον τελευταίο να είναι ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών της.

Η Ωκεανία είναι το μικρότερο ηπειρωτικό σύμπλεγμα στη Γη, και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό μετά την Ανταρκτική. Στην περιοχή της Ωκεανίας υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη (μαζί με την Ινδονησία, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στην Ασία), και πολλά νησιά εξαρτημένα από χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η Ωκεανία παραδοσιακά είχε χωριστεί στις περιοχές Μικρονησία, Μελανησία και Πολυνησία (από τον Γάλλο εξερευνητή Dumont d'Urville το 1831), ενώ η μόνη ηπειρωτική χώρα είναι η Αυστραλία. Αυτή η διαίρεση δεν αναγνωρίζεται πλέον ως σωστή από τους περισσότερους γεωγράφους και επιστήμονες, οι οποίοι προτιμούν να χωρίζουν την Ωκεανία στις περιοχές Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, αλλα είναι ακόμη η πιο δημοφιλής. (περισσότερα για την Ωκεανία)


Επιλεγμένο λήμμα

Η λίμνη Ντόουβ και το όρος Κραντλ στα υψίπεδα της κεντρικής Τασμανίας

Η Τασμανία είναι μεγάλο νησί 200 χιλιόμετρα νότια της Αυστραλιανής ηπείρου που, μαζί με μικρά νησάκια, συνιστά ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια (πολιτείες) που συναποτελούν το κράτος Αυστραλία. Η Τασμανία έχει πληθυσμό 484.700 κατοίκους (Μάρτιος 2005) και έκταση 68.332 km² (68.401 η πολιτεία, 7η σε έκταση και έκτη σε πληθυσμό από τις πολιτείες της Αυστραλίας). Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι το Χόμπαρτ, ενώ άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα περιλαμβάνουν το Λάουνσεστον στα βόρεια και τα Ντέβονπορτ, Μπέρνι στα βορειοδυτικά.

Η απόσταση από το βορειότερο σημείο της (Ακρωτήριο Γούλνορθ) μέχρι το νοτιότερο σημείο (Νοτιοανατολικό Ακρωτήριο) είναι 364 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση από το δυτικότερο άκρο («Δυτικό Ακρωτήριο») μέχρι το ανατολικότερο (Ακρωτήριο Έντυστοουν) είναι 306 χιλιόμετρα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του μέσου της είναι περίπου 42° νότιο πλάτος και 147° ανατολικό μήκος.

Η Τασμανία έχει εύκρατο κλίμα και θεωρήθηκε τόσο παρόμοια σε ορισμένα τοπία με την προβιομηχανική Αγγλία, ώστε αναφερόταν από ορισμένους αγγλικής καταγωγής αποίκους ως «μια Νότια Αγγλία». (περισσότερα)

Εικόνες της Ωκεανίας


Πυροτεχνήματα για την πρωτοχρονιά, στο Σίδνεϊ.
(Πρωτοχρονιά 2006)


Άνθρωποι της Ωκεανίας

Ο Χιού Τζάκμαν (Ιούνιος 2006)

Ο Χιου Μάικλ Τζάκμαν είναι ένας κινηματογραφικός, τηλεοπτικός και θεατρικός Αυστραλός ηθοποιός, κυρίως διάσημος για τη δουλειά του σε μεγάλες, εμπορικές παραγωγές του Χόλυγουντ όπως το X-Men και το Βαν Χέλσινγκ αλλά και σε μικρότερες, πιο «εγκεφαλικές» όπως το The Prestige και Η Πηγή της Ζωής.

Ο Χιου Τζάκμαν γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, στις 12 Οκτωβρίου του 1968, από Άγγλους γονείς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο το 1967 και να εγκατασταθούν στη χώρα των καγκουρό μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Τζάκμαν από νωρίς έδειξε την κλίση του προς το χώρο της τέχνης. Ως μαθητής πρωταγωνίστησε σε πολλές σχολικές παραστάσεις, κυρίως μιούζικαλ όπως το Ωραία μου Κυρία το 1986 και έλαβε μέρος σε παιδικές συναυλίες χάρη στο ταλέντο του στο τραγούδι. Παράλληλα σπούδασε μουσική, πιάνο, κιθάρα και βιολί και αργότερα χορό. Το σοβαρό βήμα όμως προς την ηθοποιία έγινε όταν τον δέχτηκαν, μετά από ακρόαση, στη σχολή υποκριτικής του Περθ WAAPA (Western Australian Academy of Performing Arts), η οποία φημίζεται για το υψηλό της επίπεδο. Αποφοίτησε το 1994, παίρνοντας μάλιστα τιμητικό βραβείο με τον τίτλο Ο Πιο Ταλαντούχος Απόφοιτος. (περισσότερα για τον Χιού Τζάκμαν)

Σχετικά θέματα

Περιοχές

Ωκεανία · Μελανησία · Μικρονησία · Πολυνησία · Αυστραλασία · Αυστραλία · Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Θάλασσες και Αρχιπελάγη της Ωκεανίας

Θάλασσα του Σολομώντα · Αρχιπέλαγος Λουισιάντε · Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ · Θάλασσα των Κοραλλίων · Θάλασσα της Τασμανίας · Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Τοπικές γλώσσες

Παπούα γλώσσες · Μοριορί γλώσσα · Μαορί γλώσσα · Χαβαϊκή γλώσσα · Ναουρού (γλώσσα) · Παλάου (γλώσσα) · Σαμόα (γλώσσα)

Πολιτικά της Ωκεανίας

Πολιτικά του Τουβαλού · Πολιτικά του Βανουάτου · Πολιτικά του Ναουρού · Πολιτικά του Παλάου · Πολιτικά των Σαμόα · Πολιτικά της Τόνγκα · Πολιτικά των Φίτζι · Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας · Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας

Αθλητισμός

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 · Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 · Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας · Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας