Πύλη:Θηλαστικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθατε στην πύλη για τα θηλαστικά

Κοάλα (Phascolarctos cinereus)
Κοάλα (Phascolarctos cinereus)

Τα θηλαστικά (επιστημονική ονομασία: Mammalia, γαλλ. mammifère, αγγλ. mammal, γερμ. säugetiere) είναι μία ομοταξία ομοιοθέρμων αμνιωτών. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν από τα άλλα αμνιωτά, τα ερπετά και τα πουλιά, είναι η ύπαρξη τριχώματος, τα τρία οστάρια του μέσου αυτιού, οι μαστικοί αδένες στα θηλυκά, και ένα νεοφλοιό (μια περιοχή του εγκεφάλου). Ο εγκέφαλος των θηλαστικών ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και το κυκλοφορικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Θηλαστικά είναι τα μεγαλύτερα ζώα στον πλανήτη, οι μπαλενόπτερες φάλαινες, καθώς και μερικά από τα πιο έξυπνα, όπως οι ελέφαντες, ορισμένα πρωτεύοντα και κάποια κητώδη. Ο βασικός τύπος σώματος είναι τετράποδο χερσαίο ζώο, αλλά μερικά θηλαστικά έχουν προσαρμοστεί να ζουν στη θάλασσα, στον αέρα, στα δέντρα, ή στα δύο πόδια. Η μεγαλύτερη ομάδα των θηλαστικών, τα πλακουντοφόρα, έχουν ένα πλακούντα που τροφοδοτεί το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μέγεθος των θηλαστικών κυμαίνεται από 30-40 χιλιοστόμετρα (νυχτερίδα της Ταϊλάνδης) έως 33 μέτρα (γαλάζια φάλαινα).

Η ονομασία θηλαστικά ετυμολογείται από τo ελληνικό ρήμα θηλάζω κατ' αντιστοιχία της λατινικής λέξης mammalis που προέρχεται από τη λέξη mamma που σημαίνει μαστός και δόθηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1758. Τα θηλυκά θηλαστικά τρέφουν τα νεογνά τους με γάλα, το οποίο παράγουν από τους ειδικούς αδένες, τους μαστικούς αδένες. Γι' αυτό το λόγο ονομάζονται και μαστοφόρα. Σύμφωνα με το Mammal species of the World, το 2006 ήταν γνωστά 5.702 είδη. Αυτά ομαδοποιούνται σε 1.229 γένη, 153 οικογένειες και 29 τάξεις. Το 2008 η IUCN ολοκλήρωσε μία πενταετή, 1.700 επιστημόνων Γενική Εκτίμηση των Θηλαστικών για την Κόκκινη Λίστα της η οποία καταμέτρησε 5.488 αποδεκτά είδη στο τέλος της περιόδου. Σε κάποιες ταξινομήσεις, τα θηλαστικά διαιρούνται σε δύο υφομοταξίες (χωρίς να υπολογίζονται τα απολιθώματα): τα Πρωτοθήρια και τα Θηρία. Τα τελευταία διαιρούνται σε δύο ανθυφομοταξίες: τα Μεταθήρια και τα Ευθήρια.

Επιλεγμένη εικόνα

   

Επιλεγμένο λήμμα

Ένας πολύχρωμος σκίουρος (Sciurus variegatoides atrirufus) (πραγματικός ορισμός 2.141 × 2.855)

Ένας πολύχρωμος σκίουρος (Sciurus variegatoides atrirufus)
(πραγματικός ορισμός 2.141 × 2.855)

Αρσενικός διάβολος της Τασμανίας. (Sarcophilus harrisii).
Αρσενικός διάβολος της Τασμανίας. (Sarcophilus harrisii).

Ο διάβολος της Τασμανίας (Sarcophilus harrisii, Σαρκόφιλος του Χάρις) γνωστός και ως δαίμονας της Τασμανίας και σαρκόφιλος είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που βρίσκεται στην φύση πλέον μόνο στην νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας, Τασμανία.

Ο διάβολος της Τασμανίας είναι το μόνο επιζών μέλος του γένους Σαρκόφιλος (Sarcophilus). Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες και μετά την εξαφάνιση της θυλακίνης (Thylacinus cynocephalus) το 1936 είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο. Χαρακτηρίζεται από την μαύρη γούνα του, την έντονη οσμή όταν αγχώνεται, την εξαιρετικά δυνατή και ενοχλητική κραυγή του και την αγριότητά του όταν τρώει. Τρέφεται και από το κυνήγι αλλά και από θνησιμαία ενώ παρόλο που είναι εν γένει μοναχικό ζώο, μερικές φορές τρώει σε ομάδες.

Ο διάβολος της Τασμανίας εξαφανίστηκε από την ηπειρωτική Αυστραλία τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν, πολύ πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό το 1788. Επειδή θεωρούνταν απειλή για την κτηνοτροφία στην Τασμανία, οι διάβολοι κυνηγιόνταν μέχρι το 1941, οπότε και προστατεύθηκαν επίσημα.

Από τα τέλη του 1990, η ασθένεια όγκων προσώπου έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των δαιμόνων και πλέον απειλεί το είδος με εξαφάνιση, το οποίο από τον Μάιο του 2009 κηρύχθηκε απειλούμενο είδος. Έχουν αναληφθεί προγράμματα από την Κυβέρνηση της Τασμανίας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας.


Πέντε τυχαία λήμματα

Πύλη:Θηλαστικά/Τυχαία σελίδα/Κατάλογος

Πύλη:Θηλαστικά/Τυχαία σελίδα/Κατάλογος

Πύλη:Θηλαστικά/Τυχαία σελίδα/Κατάλογος

Πύλη:Θηλαστικά/Τυχαία σελίδα/Κατάλογος

Πύλη:Θηλαστικά/Τυχαία σελίδα/Κατάλογος

Θεματική πλοήγηση

Φυλογενία

Θηλαστικά
(ταξινόμηση)




Μονοτρήματα (έχιδνες, πλατύποδας)


Θηρία

μαρσιποφόρα (καγκουρώ, κoάλα, οπόσουμ…)
(ταξινόμηση)



Πλακουντοφόρα (Ευθήρια)

 

 

 


Ευθήρια :

Θηλαστικολογία

  • Θηλαστικολόγοι ή μεγάλα ονόματα στη μελέτη των θηλαστικώνs :

Ιωάννης Ερρίκος Μπλάσιους · Γεώργιος-Λουδοβίκος Λεκλέρ ντε Μπυφόν · Έλιοτ Κάου · Φρειδείκος Κυβιέ · Γεώργιος Κυβιέ · Anselme Gaëtan Desmarest · Ιωάννης Εδουάρδος Γκρέυ · Ιωσήφ Γκρίνελ · Ριχάρδος Χάρλαν · Βερνάρδος Ωβελμάν · Ιωάννης Κάρολος Γουλιέλμος Ίλλιγκερ · Κάρολος Λινναίος · Gerrit Smith Miller, Jr · Alphonse Milne-Edwards · Guy G. Musser · Αιμίλιος Ουσταλέ · Στέφανος Ζοφρουά Σαιν-Ιλαίρ · Ερνέστος Σουάρτζ · George Kearsley Shaw · George Gaylord Simpson · Henri Jacob Victor Sody · Michael Rogers Oldfield Thomas
American Society of Mammalogists · Mammal Species of the World

  • Κλάδοι :

Καμηλολογία · Κητολογία · Κυνολογία · Μυωξολογία · Ιππολογία · Πρωτευοντολογία

Τα θηλαστικά και ο άνθρωπος

Η κατηγορία Μυθικά θηλαστικά δεν βρέθηκε
Η κατηγορία Θρυλικά θηλαστικά δεν βρέθηκε
   

Σχετικές πύλες

Συναφείς κλάδοι

Πύλη της ζωολογίας  Πύλη της ζωολογίας
Πύλη των κητών  Πύλη των κητών
Πύλη του ιππικού κόσμου  Πύλη του ιππικού κόσμου
Πύλη των Αιλουρίδων  Πύλη των Αιλουρίδων
Πύλη των σκύλων  Πύλη των σκύλων


Συνδεόμενοι κλάδοι

Πύλη της διατήρησης της φύσης  Πύλη της διατήρησης της φύσης
Πύλη της οικολογίας  Πύλη της οικολογίας
Πύλη Προέλευση και εξέλιξη της ζωής  Πύλη Προέλευση και εξέλιξη της ζωής
Πύλη της παλαιοντολογίας  Πύλη της παλαιοντολογίας
Ιπποπόταμος (Hippopotamus amphibius)
Άλλες πληροφορίες σχετικές με το θέμα Θηλαστικά
μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας στα αδελφικά έργα της Βικιπαίδειας:

Λογότυπο Βικιλεξικού Ορισμoί λεξικού από το Βικιλεξικό
Λογότυπο Βικιβιβλίων Εγχειρίδια από τα Βικιβιβλία
Λογότυπο Βικιφθεγμάτων Αποφθέγματα από τα Βικιφθέγματα
Λογότυπο Βικιθήκης Πηγαία κείμενα από τη Βικιθήκη
Λογότυπο Κοινών Εικόνες και πολυμέσα από τα Κοινά
Λογότυπο Βικινέων Ειδησεογραφικές ιστορίες από τα Βικινέα