Πύλη:Γεωγραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
εμφ. επεξ. Πύλη Γεωγραφία

Η γεωγραφία είναι η συστηματική σπουδή και περιγραφή της επιφάνειας της Γης και τών φαινομένων που συμβαίνουν σ΄αυτή. Είναι η επιστήμη που μελετά και τις κατ΄ επέκταση σχέσεις του ανθρώπου προς τη Γη. Μελετά πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, αλλά και να διαμορφώνουν το χώρο μέσα στον οποίο ζουν και πώς η Γη επηρεάζει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Ιδιαίτερα διαμορφώνει τους γενικούς όρους κατανομής και ζωής των όντων στην επιφάνειά της.

Συνεπώς η γεωγραφία περιορίζεται εξ αντικειμένου στη σπουδή και την έρευνα μόνο στην επιφάνεια της Γης, στη περιγραφή και στην ερμηνεία των φαινομένων που συμβαίνουν σ΄ αυτή. Το πεδίο αυτό της γεωγραφικής έρευνας - μελέτης - περιγραφής και ερμηνείας περιορίζεται σε οτιδήποτε όρατό από ένα υποθετικό παρατηρητή που βρίσκεται σ΄ ένα αερόστατο με απεριόριστη δράση. Υπό την έννοια αυτή η Γεωγραφία παρουσιάζει ασύγκριτο ενδιαφέρον και πολύ ανώτερο από τη "ξηρή" παράταξη και παράθεση ονομάτων και αριθμών.

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Ο Καθεδρικός του Άαχεν
Ο Καθεδρικός του Άαχεν

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν (γερμαν. Aachener Dom) συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς της βορείου των Άλπεων Ευρώπης. Βρίσκεται στην γερμανική πόλη του Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για ένα ναό μικτής αρχιτεκτονικής, του οποίου το αρχαιότερο τμήμα αποτελεί το οκτάγωνο που κτίστηκε επί Καρλομάγνου τον 9ο αιώνα μ.Χ. Αποτέλεσε χώρο στέψης 30 Γερμανών βασιλέων από το 936 έως και το 1531, καθώς και μεγάλο κέντρο έλξης προσκυνητών από όλη την Ευρώπη, από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Το παράπλευρα ευρισκόμενο θησαυροφυλάκιο του ναού (γερμ. Domschatzkammer) διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή κειμηλίων της Βόρειας Ευρώπης και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο. Στο ναό γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στη γερμανική γλώσσα ενώ υπάρχει η δυνατότητα για οργανωμένα τουριστικά γκρουπ να ξεναγηθούν σε άλλες γλώσσες κατόπιν προσυμφωνίας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν αποτελεί το πρώτο κτίριο που συμπεριλήφθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1978. (περισσότερα)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα


Το υγρόμετρο χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σχετικής υγρασίας.

Πηγή εικόνας: José Cruz/Agência Brasil

εμφ. επεξ. Γνωρίζετε ότι...