Πύλη:Κινηματογράφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη Κινηματογράφος

Καλώς ήρθατε στην πύλη του κινηματογράφου στην Ελληνική Βικιπαίδεια.
Σκοπός της πύλης είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων όσων ασχολούνται με το σινεμά είτε σαν απλοί θεατές είτε σαν δημιουργοί και ερευνητές. Από εδώ θα μπορέσετε να αποκτήσετε εύκολη πρόσβαση σε ενδιαφέροντα λήμματα, να ανατρέξετε σε λεπτομέρειες για αγαπημένες ταινίες και δημιουργούς, αλλά και να συνεισφέρετε στον εμπλουτισμό της πύλης.

π • ε Επιλεγμένο Λήμμα

Ο μεξικανικός κινηματογράφος (ισπανικά: Cine mexicano‎‎) χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Πορφίριο Ντίας. Παρακολουθώντας μια επίδειξη ταινιών μικρού μήκους το 1896, ο Ντίας είδε αμέσως τη σημασία της προβολής της προεδρίας του προκειμένου να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα της στον μεξικανικό λαό. Με το ξέσπασμα της Μεξικανικής Επανάστασης το 1910, Μεξικανοί και ξένοι δημιουργοί βωβών ταινιών εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να κινηματογραφήσουν τους ηγέτες και τις εκδηλώσεις της.

Κατά τη Χρυσή Εποχή του μεξικάνικου κινηματογράφου, το Μεξικό κυριάρχησε εκτός από τη λατινοαμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γουαδαλαχάρα είναι το πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Επίσης το Μεξικό έχει κερδίσει δύο φορές την υψηλότερη τιμή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έχοντας κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο για την Μαρία Καντελάρια το 1946 και τον Χρυσό Φοίνικα το 1961 για την Βιριδιάνα του Λουίς Μπουνιουέλ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λατινοαμερικάνικο έθνος.


Περισσότερα...
π • ε Επιλεγμένη Ταινία

Το Μπούλιτ (αγγλικά: Bullitt‎‎) είναι αστυνομικό νεο-νουάρ θρίλερ αμερικανικής παραγωγής του 1968 σε σκηνοθεσία Πίτερ Γέιτς και σενάριο των Άλαν Τράστμαν και Χάρι Κλέινερ, βασισμένο στη νουβέλα Σιωπηλός Μάρτυς του Ρόμπερτ Λ. Φις.

Κυκλοφόρησε από την Warner Bros.Seven Arts στις 17 Οκτωβρίου 1968 και ήταν μια κριτική και εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας αργότερα το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ (Φρανκ Κέλερ) και έλαβε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερου ήχου.

Οι σεναριογράφοι Τράστμαν και Κλέινερ κέρδισαν το βραβείο Έντγκαρ του 1969 από την Αμερικανική Ένωση Συγγραφέων Μυστηρίου για το καλύτερο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Το Μπούλιτ είναι επίσης αξιοσημείωτο για την σκηνή καταδίωξης του αυτοκινήτου στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία του κινηματογράφου.


Περισσότερα...
π • ε Πορτραίτο

Ο Φρεντ Ασταίρ (αγγλικά: Fred Astaire, 10 Μαΐου 189922 Ιουνίου 1987), γεννημένος ως Φρέντερικ Αούστερλιτς στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ήταν βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός χορευτής, χορογράφος, τραγουδιστής και ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Η καριέρα του στο θέατρο και το σινεμά διήρκεσε για εβδομήντα έξι ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε τριάντα μία μουσικές ταινίες. Ιδιαίτερα ονομαστή ήταν η καλλιτεχνική του συνεργασία με την Τζίντζερ Ρότζερς, με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε δέκα ταινίες.

Οι Τζωρτζ Μπαλανσίν και Ρούντολφ Νουρέγιεφ τον κατονόμασαν ως τον μεγαλύτερο χορευτή του εικοστού αιώνα και έχει γενικότερα αναγνωριστεί ως ο χορευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μιούζικαλ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει ως τον 5ο Μεγαλύτερο Άρρενα Σταρ Όλων Των Εποχών.

Περισσότερα...
π • ε Ατάκες

(Μιλώντας στο τηλέφωνο)
Κώστας Χατζηχρήστος: Σας μερσώ μαντάμ, ορέ ντουβάρ!

Πέρσης αγγελιαφόρος:  This is Madness!

Λεωνίδας:  Madness? This Is Sparta!

300 (2007)

(Κοιτώντας ένα κάδρο)
Νίκος Σταυρίδης:  Ρε συ, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι αυτός;
Γιάννης Γκιωνάκης:  Τσου! Έλληνας είναι!


Όντρεϊ Χέπμπορν:  Είναι εντάξει! Δεν είσαι, γάτε; Κακομοίρη γάτε! Καημένε αλήτη! Καημένε αλήτη χωρίς όνομα! Κατά τη γνώμη μου δεν έχω το δικαίωμα να του δώσω ένα. Δεν ανήκουμε ο ένας στον άλλο.


Γκιγιόμ Κανέ:  Το να είσαι ενήλικος σημαίνει να έχεις ένα ταχύμετρο με όριο το 210 και να μην οδηγείς ποτέ με περισσότερα από 60.


π • ε Γνωρίζετε ότι
  • Το συνολικό budget της διεθνώς αναγνωρισμένης γερμανικής ταινίας "Οι Ζωές των Άλλων", γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια (1,6 εκατομμύρια Euro), κατέστη εφικτό μόνο γιατί οι ηθοποιοί δέχτηκαν μείωση στις αποδοχές τους κατά 20%.
  • Κάθε φορά που πραγματοποιούνταν εξωτερικά γυρίσματα για τη γαλλική ταινία "Αμελί", ο Ζαν Πιερ Ζενέ και το επιτελείο του καθάριζαν τη γύρω περιοχή από μπάζα, σκουπίδια και γκραφίτι, ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στον κόσμο που είχε φανταστεί ο Γάλλος σκηνοθέτης. Αυτό ήταν μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία όταν έπρεπε να γυρίσουν μέσα σε έναν τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Κατά τη διάρκεια της τηλεταινίας "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ", οι ηθοποιοί που υποδύονται το Χριστό ανοιγοκλείνουν σπανιότατα τα μάτια. Ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφφιρέλλι το αποφάσισε για να αποδώσει στο χαρακτήρα απόκοσμη αίσθηση. Ο μικρός Ιησούς ανοιγοκλείνει τα μάτια δύο φορές στο Ναό, ενώ ο ενήλικος μόλις μία σε όλο το φιλμ.



π • ε Κατηγορίες
π • ε Πρόσωπα
π • ε Βραβεία & Φεστιβάλ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ   ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ   ΦΕΣΤΙΒΑΛ

π • ε Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να συνεισφέρετε στα παρακάτω λήμματα για το κινηματογράφο:

π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία