Πύλη:Ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πύλη Ποδόσφαιροεπεξ.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα.

Το ποδόσφαιρο (αγγλικά: Association Football) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα. Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.

Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη. Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διάφορα επίπεδα, από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από έντεκα παίκτες, παιδιά ή ενήλικες, σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δύο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από 100.000 ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η FIFA (FIFA - Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.(περισσότερα...)

Επιλεγμένο λήμμαεπεξ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία καθιερώθηκε το 1930 με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες ανδρών των ομοσπονδιών που είναι μέλη της FIFA, του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού που διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1942 και το 1946 που η διοργάνωση δεν διεξήχθη λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 2014 στη Βραζιλία, ενώ νικήτρια του κυπέλλου αναδείχθηκε η Γερμανία για τέταρτη φορά στην ιστορία της, νικώντας την Αργεντινή με 1-0 στην παράταση.

Ο τελικός είναι ο τελευταίος σε σειρά αγώνας που διεξάγεται και το αποτέλεσμα αναδεικνύει την πρωταθλήτρια εθνική ομάδα. Αν μετά από 90 λεπτά το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, προστίθενται 30 λεπτά της παράτασης. Εάν το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ισόπαλο και μετά την ολοκλήρωση της παράτασης, οι δύο ομάδες εκτελούν πέναλτι. Η ομάδα που θα σκοράρει τα περισσότερα πέναλτι ανακηρύσσεται τότε νικήτρια. Ο τελικός έχει αποφασιστεί να είναι μονός αγώνας. Μοναδική εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1950 όπου η νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η νικήτρια ενός ομίλου που αποτελούταν από 4 ομάδες (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία). Η νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας στην τελευταία αγωνιστική με 2-1 καθόρισε την τελική βαθμολογία μεταξύ των δύο πρώτων στον όμιλο. Από τότε αυτός ο αγώνας αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο de facto τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950.

(περισσότερα)

Επιλεγμένη προσωπικότηταεπεξ.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (γενν. 30 Οκτωβρίου 1960) είναι Αργεντίνος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής. Θεωρείται από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Η καριέρα του ήταν από τις πιο θεαματικές αλλά και επεισοδιακές στο χώρο του ποδοσφαίρου. (περισσότερα...)

Επιλεγμένη εικόναεπεξ.

Ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων της Γκάνας (αριστερά) και της Βραζιλίας (δεξιά), λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα για την Φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

Σαν σήμεραεπεξ.


Γεγονότα

  • 1990 - Ενα από τα πλέον αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, 1105 εισιτήρια, σημειώνεται στο φιλικό αγώνα Εθνική Ελλάδας-Εθνική Ισραήλ (2-1) στο ΟΑΚΑ.
  • 1966 - Ανακαλύπτεται τυχαία στο Λονδίνο από τον David Corbett και τον σκύλο του «Πικλς», μέσα σε ένα πακέτο, το Κύπελλο Jules Rimet που είχε κλαπεί πριν λίγες μέρες από το Central Hall του Westminster όπου εκτίθετο. Το κύπελλο επιστρέφεται στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Corbett ανταμείβεται με 6000 λίρες.
Γνωρίζετε ότιεπεξ.
Τάδε έφηεπεξ.
Ξόδεψα εκατοντάδες χιλιάδες λίρες σε γυναίκες, αλκοόλ και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα τα σπατάλησα
Τζορτζ Μπεστ, απάντηση σε δημοσιογράφους, σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας του
Τρέχουσες διοργανώσειςεπεξ.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018

  • 14 Ιουνίου - 28 Ιουνίου: Φάση των ομίλων
  • 30 Ιουνίου - 3 Ιουλίου: Φάση των 16
  • 6 και 7 Ιουλίου: Προημιτελικοί
  • 10 και 11 Ιουλίου: Ημιτελικοί
  • 14 Ιουλίου: Μικρός Τελικός
  • 15 Ιουλίου: Μεγάλος Τελικός

Κατηγορίεςεπεξ.
Εξωτερικοί σύνδεσμοιεπεξ.
Εσωτερικοί σύνδεσμοιεπεξ.
Τι μπορείτε να κάνετεεπεξ.

Μπορείτε να γράψετε λήμματα:

  1. για επισκόπηση του ποδοσφαίρου σε κάθε χώρα (π.χ. Ελληνικό ποδόσφαιρο, Κυπριακό ποδόσφαιρο)
  2. για όλες τις εθνικές ομάδες κάθε χώρας (ανδρών, γυναικών, ελπίδων, νέων κτλ)
  3. για όλες τις εγκυκλοπαιδικές ομάδες σε κάθε χώρα
  4. για όλους τους εγκυκλοπαιδικούς ποδοσφαιριστές σε κάθε χώρα
  5. για όλα τα εγκυκλοπαιδικά ποδοσφαιρικά στάδια σε κάθε χώρα
  6. για όλες τις εγκυκλοπαιδικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα

Μπορείτε να βελτιώσετε λήμματα:

  1. ώστε να είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που προτείνονται στην ενότητα Εγχειρίδιο προτύπων που ακολουθεί (βλέπε και Κατηγορία:Ποδόσφαιρο-επέκταση)
  2. ώστε να γίνουν προβεβλημένα λήμματα

Μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε λήμματα:

  1. ώστε η εύρεση τους η πρόσβαση σε αυτά να είναι είναι εύκολη (βλέπε Κατηγορίες)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο.

Άλλες Πύλεςεπεξ.

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία