Σχέσεις Ελλάδας και Νεπάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σχέσεις Ελλάδας και Νεπάλ είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας του Νεπάλ.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νεπάλ και η Ελλάδα καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις στις 2 Φεβρουαρίου 1960. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι φιλικές, ωστόσο οι επαφές και η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν εντελώς αμελητέες. Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρεσβευτής του Νεπάλ στη Βιέννη είναι εξουσιοδοτημένος να ενεργεί για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας Πρέσβης στο Νέο Δελχί είναι εξουσιοδοτημένος να ενεργεί για θέματα σχετικά με το Νεπάλ.

Επισκέψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989 ο Μπιρέντρα, πρώην βασιλιάς του Νεπάλ, και η Αγιασουάρα, επισκέφθηκαν το νησί της Ρόδου για ιδιωτική επίσκεψη.

Τον Δεκέμβριο του 1993 ο πρωθυπουργός και αντιπολιτευόμενος ηγέτης του πρώην ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νεπάλ.

Από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2000, μετά από πρόσκληση του τότε υπουργού Εξωτερικών του Νεπάλ Τσάκρα Πρασάντ Μπαστόλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Νεπάλ. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Νεπάλ.

Σεισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει αποστολές διάσωσης στο Νεπάλ μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2015.

Υποτροφίες σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει στους νεπαλέζους υποτροφίες για σπουδές μεταπτυχιακού και μεταδιδακτορικού αρχίζοντας το 2012 - 2013. Στο παρελθόν η Ελλάδα έδινε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, κυρίως στους τομείς του αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού, των περιβαλλοντικών επιστημών και πολλά άλλα.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]