Σχέσεις Ελλάδας-Αιθιοπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Ελλάδας-Αιθιοπίας
Map indicating locations of Ethiopia and Greece

Αιθιοπία

Ελλάδα

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιθιοπίας είναι οι διεθνείς διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιθιοπίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η πρώτη ελληνική διπλωματική αποστολή στην Αιθιοπία χρονολογείται από το 1917 με τη δημιουργία του ελληνικού προξενείου, μετανάστες από την Ελλάδα είναι παρόντες στην Αιθιοπία στην υπηρεσία του Αυτοκράτορα ή των ευγενών από τουλάχιστον τα μέσα του 18ου αιώνα. Το 1935 το προξενείο αναβαθμίστηκε σε πρεσβεία. Από το 1951 έως το 1992, η Αιθιοπία είχε πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά αναγκάστηκε να την κλείσει για οικονομικούς λόγους.

Αν και οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες το 1933, το 1955 και το 1959, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ τους παραμένει πολύ χαμηλός. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αιθιοπία το 1998. Η εθνικοποίηση των ιδιοκτησιών που ανήκαν στους Έλληνες υπηκόους στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Ντεργκ, είναι ένας παράγοντας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. [1]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Bilateral relations" Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty., Ethiopian Ministry of Foreign Affairs website (accessed 28 July 2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]