Σχέσεις Ελλάδας και Αγίου Μαρίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αγίου Μαρίνου είναι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου.

Εκπροσώπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Άγιος Μαρίνος δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα σε επίπεδο πρεσβείας και εκπροσωπείται μέσω της πρεσβείας του στη Ρώμη. Ο Άγιος Μαρίνος εκπροσωπείται στην Ελλάδα σε προξενικό επίπεδο μέσω προξενείου που κατέχει στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.
  • Η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στο Άγιο Μαρίνο σε επίπεδο πρεσβείας και εκπροσωπείται μέσω της πρεσβείας της στη Ρώμη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια κατάσταση στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία (10 Ιουνίου 2010). Υπάρχουν επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες απόψεις των δύο σε διεθνείς οργανισμούς και οι δύο χώρες μοιράζονται τις ψήφους τους πολλές φορές.

Τον Ιούνιο του 2013 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την πρόληψη της διπλής φορολογίας . Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο είναι επίσης πολύ καλές. Ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης βραβεύτηκε με τιμητικό βραβείο από την κυβέρνηση του Αγίου Μαρίνου για τη πολιτιστική του προσφορά (20 Φεβρουαρίου 2008).

Οι πολίτες του Αγίου Μαρίνου δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην Ελλάδα, και οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται θεώρηση για να μπουν στον Άγιο Μαρίνο.

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ειδικές εμπορικές σχέσεις. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικά υψηλό λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος του Αγίου Μαρίνου.

Το 2015, η Ελλάδα εξήγαγε στον Άγιο Μαρίνο αγαθά αξίας 2.060.000 δολαρίων ΗΠΑ, κυρίως αλουμίνιο. Εκείνο το έτος, ο Άγιος Μαρίνος εξήγαγε προϊόντα αξίας 4.25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, κυρίως αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]