Σχέσεις Ελλάδας και Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λουξεμβούργου είναι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λουξεμβούργου ρυθμίζονται από το 1990. Η συμφωνία ορίζει ότι η ελληνική γλώσσα θα είναι μία από ξένες γλώσσες επιλογής στη χώρα και το μάθημα θα διδάσκεται στις τάξεις μέσω τριετούς προγράμματος που έχει καταρτίσει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Υπάρχει μια ισχυρή ελληνική κοινότητα 2.000 ατόμων στο Λουξεμβούργο. Η κοινότητα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες πολιτικούς επαγγελματίες που εργάζονται στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας σε διάφορες πανευρωπαϊκές οργανώσεις. Η υπόλοιπη μειονότητα στην κοινότητα ήρθε στο Λουξεμβούργο για να εργαστεί σε ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Λουξεμβουργιανούς. Τα νησιά της Κέρκυρας , της Ρόδου και της Κω είναι τα πιο δημοφιλή νησιά μεταξύ των λουξεμβουργιανών και φτάνουν με ειδικές πτήσεις τσάρτερ από την Luxair. Περίπου 30.000 Λουξεμβουργιανοί τουρίστες (περίπου 6-7% του γενικού πληθυσμού) φθάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Λουξεμβούργο είναι υπεύθυνη για ολόκληρη την περιοχή του Μπενελούξ και είναι πολύ δραστήρια.

Οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν να εισέλθουν και να εγκαταλείψουν ελεύθερα τις δύο χώρες.

Αντιπροσωπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Λουξεμβούργο μέσω της πρεσβείας που διατηρεί στην πόλη του Λουξεμβούργου, την πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου.
  • Το Λουξεμβούργο εκπροσωπείται στην Ελλάδα μέσω μιας πρεσβείας που διατηρεί στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]