Σημαία της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατική Σημαία της Σερβίας, Λόγος: 2:3
Εθνική σημαία της Σερβίας

Η σημαία της Σερβίας είναι τρίχρωμη και έχει την καταγωγή της από την σημαία του Βασιλιά Στέφανου Βλάντισλαβ η οποία ήταν κόκκινη και μπλε και από την σημαία του Τσάρου Στέφανου Ντουσάν η οποία ήταν λευκή και στο κέντρο της έφερε τον αετό της Ζουπανικής Νεμανικής Δυναστείας σε χρώμα κόκκινο. Αποτελείται από τρεις ίσους οριζόντιους τομείς, κόκκινους στην κορυφή, μπλε στη μέση και λευκούς στο κατώτατο σημείο. Η σημαία έχει στο κέντρο της το μικρό Εθνόσημο της Σερβίας[1] και είναι ένα από τα Εθνικά σύμβολα της Σερβίας.

Μια παρόμοια σημαία χρησιμοποιήθηκε επίσης στα 1882, όταν πιστοποιήθηκε η Σερβία ως ένα βασίλειο, και εγκαταλείφθηκε το 1918, όταν ενώθηκαν τα βασίλεια Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Το 1945, η Σερβία έγινε δημοκρατία στα πλαίσια της σοσιαλιστικής ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και ένα κομμουνιστικό αστέρι προστέθηκε στη μέση, που αφαιρέθηκε το 1991. Η τρέχουσα μορφή της σημαίας καθιερώθηκε επίσημα στις 17 Αυγούστου 2004 με μορφή επίσημης διαταγής που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο[2]. Από την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος της Σερβίας στις 8 Νοεμβρίου 2006, η χρήση της σημαίας έγινε σύμφωνα προς το Σύνταγμα και επίσημη (μαζί με το εθνόσημο και τον ύμνο), Τόσο η κρατική όσο και η εθνική (πολιτική) σημαία εξισώθηκαν[3] (η έκδοση χωρίς το εθνόσημο χρησιμοποιήθηκε ως εθνική σημαία στο μεταξύ).

Η χώρα έχει σύνταγμα από τις 10 Νοεμβρίου 2006 . Η σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Ιουνίου του 2006.

Άλλες επίσημες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Προέδρου της Σερβίας.
Σημαία του Προέδρου της Βουλής της Σερβίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσαιωνικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναδημιουργία της σερβικής σημαίας κατά την περιγραφή του 1281

Η αρχαιότερη γνωστή περιγραφή της σερβικής σημαίας είναι αυτή του 1281, κατά την περιγραφή του θησαυρού του Στέφανου Βλαντισλάβ, η οποία έλεγε vexillum unum de zendato rubeo et blavo - σημαία κόκκινου και γαλάζιου υφάσματος.

Σημαία της Σερβικής Αυτοκρατορίας

Το αρχαιότερο γνωστό σχέδιο με τη σημαία της Σερβίας χρονολογείται από έναν χάρτη του 1339 του Angelino Dulcert. Ο χάρτης απεικονίζει πολλές σημαίες και η Σερβία αναφέρεται ως Seruja. Η σημαία είναι ένας κόκκινος δικέφαλος αετός σε κίτρινο ή λευκό φόντο.

Σύγχρονες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια της πρώτης εξέγερσης της Σερβίας, η σπουδαιότερη σημαία ήταν μια λευκή- ερυθρή- μπλε, με τρεις σταυρούς. Υπήρχαν επίσης και σημαίες με άλλα χρώματα.

Το 1835 με το Σύνταγμα εκείνης της χρονιάς η σημαία απέκτησε τρεις οριζόντιες λωρίδες διά νόμου, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε. Η σημαία αυτή παρομοιάστηκε με τη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης. Ως προς τα χρώματα είναι αντεστραμμένα τα χρώματα της ρωσικής σημαίας.

1882-1918[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Βασιλείου της Σερβίας (1882-1918).
1941-1944

Το βασίλειο της Σερβίας χρησιμοποίησε τα ίδια χρώματα με το μεγάλο εθνόσημο. Το εμπορικό σήμα περιείχε μόνο το θυρεό και το στέμμα από το μεγάλο εθνόσημο και για το λόγο αυτό μοιάζουν πολύ με τη σημερινή σημαία.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση της σημαίας απαγορευόταν [1]. Έπειτα από τον πόλεμο, δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία. Η τότε Σερβία δεν είχε δική της σημαία.

1945-1991[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας στη Γιουγκοσλαβία, 1945-1991.

Όταν τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κομμουνιστικός Σύνδεσμος της Γιουγκοσλαβίας ανέλαβε την εξουσία και τη διαίρεσε σε έξι δημοκρατίες, μία εκ των οποίων ήταν η Σερβία. Στο μέσο της νέας σημαίας προστέθηκε ο ερυθρός αστέρας και η ίδια σημαία χρησιμοποιήθηκε τότε και στο Μαυροβούνιο.

1991-2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας και της Σερβίας και Μαυροβούνιου, 1991-2004.

Έπειτα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το κόκκινο αστέρι αφαιρέθηκε από τη σημαία και οι επίσημες διαστάσεις ήταν 2:1.

Παρόμοιες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η σημαία που χρησιμοποιούσε το Μαυροβούνιο ήταν ίδια με της Σερβίας ως το 2004.
  • Η σημαία της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας (τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης) είναι η ίδια με αυτήν της Σερβίας αλλά χωρίς το εθνόσημο.
  • Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί τη σερβική σημαία σε λόγο 1:4 ή μεγαλύτερο, με ενσωματωμένο το σερβικό Σταυρό.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dragana Samardžić: Старе заставе у Војном Музеју, Belgrade 1993.
  • Mih. Gavrilovic, Suspendovanje prvog srpskog ustava februar-mart 1835 god., Arhiv za pravne i drustvene nauke, I, 1906, 410-412.
  • D. Samardzic, Vojne zastave Srba do 1918, Beograd, 1983.
  • D. Matic, Javno pravo Knjazevstva Srbije, Beograd, 1851, 33.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Narodna skupstina Republike Srbije». web.archive.org. 13 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Narodna skupstina Republike Srbije». web.archive.org. 28 Δεκεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Parliament of the Republic of Serbia». web.archive.org. 31 Οκτωβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)