Σημαία της Αμπχαζίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Αμπχαζίας

Η σημαία της Αμπχαζίας δημιουργήθηκε το 1991 από το Β. Γκαμγκία. [1] Το σχέδιο του κόκκινου τετραγώνου βασίζεται στο πανό του μεσαιωνικού Βασιλείου της Αμπχαζίας. Η ανοικτή παλάμη (δεξί χέρι) συμβολίζει την εθνική υπόσταση. Ακόμα και αν δεν ήταν ο αρχικός σκοπός να σημαίνει αυτό[1], τα επτά αστέρια στο τετράγωνο έχουν από τότε επανερμηνευτεί και εκπροσωπούν τις 7 ιστορικές περιοχές της χώρας- Σαντζέν, Μπζιπ, Γκουμάα, Αμπζίβα, Σαμουρζακάν, Νταλ-Τσαμπάλ και Πσχούι-Αϊμπγκά.[2]

Οι επτά πράσινες και λευκές λωρίδες βασίζονται στην Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου, την οποία η Αμπχαζία θεωρεί δικό της τμήμα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 7 είναι ιερός αριθμός για τους Αμπχάζιους και οι πράσινες και άσπρες γραμμές αντιπροσωπεύουν την ανοχή να συνυπάρχουν το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός.

Αυτόνομη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Αμπχαζίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Αυτόνομης Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Αμπχαζίας εισήχθη το 1978 και χρησιμοποιήθηκε ως την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Η προηγούμενη σημαία που χρησιμοποιήθηκε από το 1931 ως το 1978 ήταν πανομοιότυπη με τη σημαία της σοβιετικής Γεωργίας και το 1978 προστέθηκε το όνομα της σοβιετικής Αμπχαζίας στα αμπχαζιανά .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Аргун Ю.Г. (Argun Yu. G.), О Государственном флаге Αρχειοθετήθηκε 2007-09-28 στο Wayback Machine. (On the state flag (XLVIII итоговая научная сессия (11-13 мая). тезисы докладов. - Сухум: АбИГИ, 2004, с. 3-4)
  2. «Государственные символы». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2007.