Σημαία του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία του Μαυροβουνίου, από το 2004 ως σήμερα)

Η σημαία του Μαυροβουνίου καθιερώθηκε στις 12 Ιουλίου 2004 από το Κοινοβούλιο της χώρας. Αποτελείται από το εθνόσημο του Μαυροβουνίου. Το πανό είναι κόκκινο και έχει στο κέντρο του έναν δικέφαλο αετό.

Το εθνόσημο του Μαυροβουνίου προέρχεται από αυτό του Βασιλέα Νικολάου Α΄. Τα κυριλλικά αρχικά НІ (δηλ. NI) του Βασιλέα Νικολάου Α΄ δεν υπάρχουν στη σημερινή σημαία.

Χρήση της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία υψώνεται μόνιμα:[1]

  • στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου
  • σε κτίρια που αποτελούν επίσημη έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Εισαγγελέα και του Διαμεσολαβητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • στην κατοικία του Προέδρου του Μαυροβουνίου

Η σημαία υψώνεται επίσης:

  • κατά την Εθνική Ημέρα του Μαυροβουνίου (13 Ιουλίου) και σε ημέρες άλλων κρατικών αργιών του Μαυροβουνίου, σε κτίρια στα οποία βρίσκονται κρατικοί και άλλοι δημόσιοι φορείς
  • σε κτίρια των αντιπροσωπειών του Μαυροβουνίου στο εξωτερικό (π.χ. Πρεσβείες)
  • σε αεροσκάφη και πλοία, σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς
  • σε τόπους ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων
  • κατά τις Ημέρες Εθνικού Πένθους (μεσίστιες), όπως αυτές καθορίζονται από την κυβέρνηση

Η σημαία μπορεί επίσης να υψωθεί κατά τη διάρκεια διεθνών συναντήσεων, πολιτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, στις οποίες εκπροσωπείται το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τους κανονισμούς τέτοιων εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τη διεθνή παράδοση, όταν υψώνεται μαζί με μία ή περισσότερες σημαίες άλλων κρατών ή διεθνών οργανισμών στο έδαφος του Μαυροβουνίου, η σημαία του Μαυροβουνίου παίρνει θέση τιμής.

Η σημαία επαίρεται, υποστέλλεται και μεταφέρεται με τις συνήθεις τιμές (χαιρετισμός, στάση προσοχής κλπ). Η σημαία δεν επιτρέπεται να αγγίζει το έδαφος κατά την έπαρσή της, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται ως ως τραπεζομάντιλο, κουρτίνα ή άλλη οικιακή χρήση.[2]

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο από το 1944 μέχρι το 1993, οπότε άλλαξε το γαλάζιο χρώμα στο παραδοσιακό ανοικτό χρώμα και ο λόγος της σημαίας μεταβλήθηκε σε 1:3 αντί 2:3. η σημαία του Μαυροβουνίου ήταν ίδια με αυτήν της Σερβίας. Η σημαία αυτή βασίστηκε στην παλαιά σημαία του Μαυροβουνίου.

Μέχρι το 1992, οπότε το Μαυροβούνιο ήταν τμήμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η σημαία είχε ένα κόκκινο αστέρι στο κέντρο της.

Έπειτα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, όπως και πολλά άλλα βαλκανικά κράτη αποτέλεσε τμήμα του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων , το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία και δεν είχε δική του σημαία. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από τις Δυνάμεις του Άξονα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατ' όνομα ανεξάρτητη χώρα, το Μαυροβούνιο, καταλήφθηκε από την Ιταλία και ξανά ύψωσε την τρίχρωμη σημαία με τα χρώματα κόκκινο, μπλε και λευκό, σύμβολα της σλαβικής ενότητας, από το 1941 μέχρι το Νοέμβριο του 1943.

Παλιά σημαία, σε χρήση όταν το Μαυροβούνιο ήταν Πριγκιπάτο

Την εποχή που το Μαυροβούνιο ήταν Πριγκιπάτο, χρησιμοποιούσε συχνότατα μια κόκκινη σημαία με χρυσές άκρες και έναν ακτινοβολούντα χρυσό σταυρό του Αγίου Γεωργίου (προστάτης άγιος του Μαυροβουνίου) στο μέσο.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]