Σημαία της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Πολωνίας. Λόγος 5:8

Η σημαία της Πολωνίας έχει ως χρώματα το λευκό και το κόκκινο. Όταν εμφανίζεται οριζόντια, το λευκό είναι στην κορυφή και όταν υψώνεται κάθετα, το λευκό είναι στα αριστερά.

Η ιστορία της σημαίας αναφορικά με τα χρώματα ανάγεται στο 1831. Αποτελεί, μαζί με το εθνόσημο της χώρας και τον εθνικό της ύμνο, ένα από τα τρία συνταγματικά σύμβολα της Πολωνίας.

Η πολωνική σημαία είναι ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος με τα εθνικά χρώματα, με ή χωρίς το εθνόσημο στη λευκή λωρίδα. Η ημέρα της σημαίας εορτάζεται στην Πολωνία στις 2 Μαΐου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαιότερες πολωνικές σημαίες ονομάζονταν στανίτσε (stanice) και έμοιαζαν με τις σημαίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτές χρησιμοποιούνταν τόσο ως θρησκευτικά όσο και ως στρατιωτικά σύμβολα τουλάχιστον από το 10ο αιώνα. Έπειτα από το 966, όταν η Πολωνία ασπάστηκε το Χριστιανισμό, το στάνιτσε εκχριστιανίστηκε και τα παγανιστικά σύμβολα αντικαταστάθηκαν από χριστιανικά. Την εποχή του Βασιλιά Βλαδίσλαου Α΄ (1320-1333) έγινε σημαία ένα κόκκινο ρούχο διακοσμημένο με το Λευκό Αετό του εθνοσήμου της Πολωνίας, σύμβολο βασιλικής εξουσίας.

Στα χρόνια της Κοινοπολιτείας μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, χρησιμοποιήθηκε η σημαία της Κοινοπολιτείας, που συνδύαζε τα σύμβολα στην πολωνική σημαία και στη σημαία του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Στη διάρκεια του 17ου αιώνα, η εν λόγω σημαία συχνά χωρίστηκε σε τρεις ή 4 οριζόντιες λωρίδες με ψαλιδωτή ουρά, χρώματος λευκού και ερυθρού.

Το 17ο και 18ο αιώνα οι στρατοί της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν κονκάρδες με τα εθνικά τους χρώματα. Ως το 1831, δεν υπήρχε συμφωνία στην Πολωνία για το τι χρώματα θα είχαν οι δικές της κονκάρδες. Οι στρατιώτες φόραγαν λευκές ή λευκές- κόκκινες ή κυανέρυθρες κονκάρδες.

Το 1791 η Στρατιωτική Επιτροπή αντικατέστησε τις κονκάρδες με σταυρό και πολλοί τον καρφίτσωναν στην κονκάρδα τους ή ακόμα φορούσαν την κονκάρδα χωρίς το σταυρό.

Το άσπρο και το κόκκινο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως εθνικά χρώματα από πολίτες στις 3 Μαΐου 1792 στη Βαρσοβία, στη διάρκεια των εορτασμών για την πρώτη επέτειο του Συντάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε στις 3 Μαΐου 1791.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1831 υιοθετήθηκαν από τη Βουλή το λευκό και το ερυθρό. Οι λευκές και κόκκινες σημαίες κυμάτισαν για πρώτη φορά στη διάρκεια διαδήλωσης από πατριώτες στη Μόσχα, το 1916. Την 1η Αυγούστου 1919 εγκρίθηκε από τη Βουλή η καθιέρωση της δίχρωμης σημαίας ως εθνικής.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση, η Βουλή ενέκρινε και μία εναλλακτική σημαία με το εθνόσημο της Πολωνίας σε λευκή λωρίδα.

Παρόμοιες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία μοιάζει με αυτήν της Ινδονησίας και του Μονακό, που όμως έχουν αντίστροφα τα χρώματα, ενώ του Μονακό διαφέρει και ως προς τις αναλογίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]