Ντάρλινγκ (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάρλινγκ
ΣκηνοθεσίαΤζον Σλέσιντζερ
ΠαραγωγήΤζόζεφ Τζάνι
ΣενάριοΦρέντερικ Ράφαελ
ΠρωταγωνιστέςΤζούλι Κρίστι
Ντερκ Μπογκάρντ
Λόρενς Χάρβεϊ
ΜουσικήΤζον Ντάνκγουόρθ
ΦωτογραφίαΚένεθ Χίγκιγκς
ΜοντάζΤζιμ Κλαρκ
ΔιανομήAnglo-Amalgamated και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 3 Αυγούστου/1965
Κυκλοφορία1965
Διάρκεια128 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Ντάρλινγκ (αγγλ. Darling) είναι κωμωδία παραγωγής 1965 σε σκηνοθεσία Τζον Σλέσιντζερ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζούλι Κρίστι, ο Ντερκ Μπόγκαρντ και ο Λόρενς Χάρβεϊ.

Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Κοστουμιών. Η ταινία που αποτελεί σύμβολο των ξέφρενων ρυθμών στην Αγγλία της δεκαετίας του '60, έλαβε την 83η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταϊάνα Σκοτ (Τζούλι Κρίστι) είναι μια πανέμορφη Αγγλίδα που εργάζεται ως μοντέλο κι είναι αποφασισμένη να πετύχει και να φτάσει στην κορυφή χρησιμοποιώντας θεμιτά κι αθέμιτα μέσα. Γνωρίζει ένα δημοσιογράφο τον Ρόμπερτ Γκολντ (Ντερκ Μπογκάρντ), με τη βοήθεια του οποίου της ανοίγεται ένας νέος κύκλος γνωριμιών. Οι δυο τους ερωτεύονται κι ο Ρόμπερτ αφήνει την οικογένειά του για εκείνη, αλλά η Νταϊάνα είναι τόσο αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της, ώστε να μη διστάσει να τον απατήσει με άλλους. Η γνωριμία της με τον πλέιμποϊ Μάιλς Μπραντ (Λορενς Χάρβεϊ) την κάνει να πιάσει πάτο κι είναι πλέον αργά για πραγματική ευτυχία για τη Νταϊάνα, η οποία ζει τους ξέφρενους ρυθμούς και την τρέλα της δεκαετίας του '60.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο περίπου χρόνια μετά τη δημιουργία της ταινίας Μπίλι, ο Ψεύτης (Billy Liar, 1963), ο Τζον Σλέσιντζερ υπέγραψε τη σκηνοθεσία της ταινίας που καθιέρωσε την Τζούλι Κρίστι και την έκανε σύμβολο της βρετανικής ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του '60. Η ταινία γυρίστηκε μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του 1964[1] και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη[2]. Πρώτη επιλογή για το ρόλο της αδίστακτης Νταϊάνα Σκοτ ήταν η Σίρλεϊ Μακ Λέιν που δέχτηκε αρχικά το ρόλο[3], αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τη θέση της πήρε η Κρίστι. Το 1965, ήταν χρονιά σταθμός για την καριέρα της ηθοποιού, η οποία πρωταγωνίστησε σε δυο ταινίες σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, το Δόκτωρ Ζιβάγκο (Doctor Zhivago, 1965) και το Ντάρλινγκ. Ήταν όμως ο ρόλος της Νταϊάνα Σκοτ στο Ντάρλινγκ που της χάρισε τόσο τα βραβεία των κριτικών όσο και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η Τζούλι Κρίστι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Τζούλι Άντριους, υποψήφια για την ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound Of Music) κι ο κίτρινος τύπος θέλησε να διαδώσει ότι υπήρχε κόντρα μεταξύ των δυο αυτών πρωταγωνιστριών, (επαναλαμβάνοντας παρόμοιες φήμες με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς, που ήθελαν την Άντριους σε κόντρα με την Όντρεϊ Χέπμπορν). Οι δυο τους διέψευσαν τις φήμες όταν εμφανίστηκαν μαζί στην τελετή, όπου νικήτρια αναδείχτηκε η Κρίστι. Η ταινία έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το μιούζικαλ Η Μελωδία της Ευτυχίας και ο Τζον Σλέσιντζερ έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από το Ρόμπερτ Γουάιζ. Ο Σλέσινγκερ επρόκειτο να κερδίσει Όσκαρ Σκηνοθεσίας τέσσερα χρόνια αργότερα για την ταινία Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (Midnight Cowboy, 1969). Η ταινία έλαβε συνολικά τρία βραβεία Όσκαρ.

Βράβευση:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου – Τζούλι Κρίστι
  • Πρωτότυπου σεναρίου - Φρέντερικ Ράφαελ
  • Κοστουμιών σε ασπρόμαυρη ταινία - Τζούλι Χάρις

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Τζόζεφ Τζάνι
  • Σκηνοθεσίας – Τζον Σλέσιντζερ

Άλλα Βραβεία:

  • Καλύτερος Ηθοποιός - Ντερκ Μπογκάρντ
  • Καλύτερη Ηθοποιός - Τζούλι Κρίστι
  • Καλύτερο Σενάριο - Φρέντερικ Ραφαέλ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Ρέι Σιμ

Η Κρίστι έλαβε επίσης ειδικό βραβείο στο τέταρτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]IMDb.com
  2. [2]IMDb.com
  3. «Julie Christie Biography at Yahoo! Movies». 
  4. «4th Moscow International Film Festival (1965)». MIFF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]