Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Ρόσεν
ΠαραγωγήΡόμπερτ Ρόσεν
ΣενάριοΡόμπερτ Ρόσεν
Βασισμένο σεΌλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά[1]
ΠρωταγωνιστέςΜπρόντερικ Κρόφορντ
Τζον Ντέρεκ
Τζον Άιρλαντ
Μερσέντες Μακ Κέιμπριτζ
ΜουσικήΛιούις Γκρούνμπεργκ
ΦωτογραφίαΜπαρνέτ Γκάφεϊ
ΜοντάζΑλ Κλαρκ
ΕνδυματολόγοςΖαν Λουί
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8/11/1949
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά (αγγλ. Αll The King's Men) είναι μια δραματική ταινία του 1949 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρόσεν. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Μπρόντερικ Κρόφορντ στο ρόλο του πολιτικάντη Γουίλι Σταρκ. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ απέσπασε συνολικά τρία βραβεία Όσκαρ. Το 2001 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αφηγείται την άνοδο ενός πολιτικάντη του Γουίλι Σταρκ (Μπρόντερικ Κρόφορντ), ενός τίμιου χωρικού από μια πολιτεία του αμερικάνικου νότου, ο οποίος καταφέρνει να γίνει δικηγόρος και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του όταν αποκαλύπτει τη διαφθορά του κυβερνήτη της πολιτείας του και καταφέρνει να γίνει αυτός κυβερνήτης στη θέση του. Στο κατόπι του ο δημοσιογράφος Τζακ Μπέρντεν (Τζον Άιρλαντ), ο οποίος ενθουσιάζεται με την τιμιότητα του Γουίλι, καθώς και η φιλόδοξη πράκτορας του εκλογικού του γραφείου (Μερσέντες Μακ Κέιμπριτζ). Όταν ο Σταρκ όμως παίρνει την εξουσία στα χέρια του διαπιστώνει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να τη διατηρήσει είναι η διαφθορά. Όσο περνάει ο καιρός ο τίμιος κι ειλικρινής Σταρκ αλλάζει και μετατρέπεται σε δεσποτικό τύραννο και δημαγωγό κι η εξουσία απομακρύνει από το πλάι του τα άτομα που αγαπά περισσότερο...

Σχετικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο και βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν (1905-1989). Το βιβλίο του Γουόρεν είναι βασισμένο στη ζωή του κυβερνήτη της Λουϊζιάνα Χιούι Λονγκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1935. Η ταινία γυρίστηκε στην Καλιφόρνια και ο Ρόσεν χρησιμοποίησε ως κομπάρσους, πολλούς ανθρώπους της περιοχής, κάτι το οποίο ήταν ασυνήθιστο για το Χόλυγουντ εκείνης της εποχής[3].

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμπερτ Ρόσεν πρότεινε αρχικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Τζον Γουέιν, ο οποίος τον απέρριψε χαρακτηρίζοντάς τον αντιπατριωτικό. Ο Γουέιν που την ίδια χρονιά προτάθηκε για όσκαρ για την ταινία "Στους άμμους της Ίβο Τζιμα" (The Sands of Iwo Jima) έχασε το βραβείο από τον Μπρόντερικ Κρόφορντ, ο οποίος τελικά ανέλαβε το ρόλο του Γουίλι Σταρκ.

Η ταινία προτάθηκε για 7 όσκαρ και κέρδισε 3 μεταξύ των οποίων κι εκείνο καλύτερης ταινίας για το 1949. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Ρόμπερτ Ρόσεν, υποψήφιος τόσο για όσκαρ σκηνοθεσίας όσο και για όσκαρ σεναρίου ηττήθηκε και στις δυο κατηγορίες από τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς που κρίθηκε νικητής για την ταινία Ένα Γράμμα σε Τρεις Γυναίκες (A letter to three wives, 1949).

Η ταινία έγινε ριμέικ το 2006 με πρωταγωνιστές το Σον Πεν και την Κέιτ Γουίνσλετ σε σκηνοθεσία Στίβεν Ζαίλιαν. Παρόλο που πάσχισε να ακολουθήσει περισσότερο τα γραφόμενα του βιβλίου του Γουόρεν, οι διαφορές της είναι ελάχιστες από τη μεταφορά του 1949.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμπερτ Ρόσεν ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους σκηνοθέτες σεναριογράφους της δεκαετίας του 50 κι οι ταινίες του έθιγαν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Ο Ρόσεν έφυγε σε ηλικία 58 χρόνων αφήνοντας ως κληρονομιά τις ταινίες: All The King's Men (1949), Νησί στον ήλιο (Island In The Sun, 1956), Οι γενναίοι της Κορντούρα (They Came To Cordura, 1958), Παράξενο ρομάντζο (Lilith, 1964), καθώς και την ταινία που θεωρείται ως το μεγαλύτερο αριστούργημά του Ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler, 1961).

Βραβεία όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά ήταν η 36η ταινία που κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερες από 6 υποψηφιότητες για βραβείο όσκαρ[4] .

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Ρόμπερτ Ρόσεν
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου - Μπρόντερικ Κρόφορντ
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Μερσέντες Μακ Κέιμπριτζ

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας – Ρόμπερτ Ρόσεν
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου – Τζον Άιρλαντ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Ρόμπερτ Ρόσεν
  • Μοντάζ – Ρόμπερτ Πάρις και Αλ Κλαρκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]