Τομ Τζόουνς (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τομ Τζόουνς
ΣκηνοθεσίαΤόνι Ρίτσαρντσον
ΠαραγωγήΤόνι Ρίτσαρντσον
Μάικλ Χόλντεν
Μάικλ Μπάλκον
Όσκαρ Λέβενσταϊν
ΣενάριοΤζον Όσμπορν
Χένρι Φίλντινγκ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΗ ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου
ΠρωταγωνιστέςΆλμπερτ Φίνεϊ
Σουζάνα Γιορκ
Χιου Γκρίφιθ
Ίντιθ Έβανς
Ντάιαν Τσιλέντο
ΜουσικήΤζον Άντισον
ΦωτογραφίαΓουόλτερ Λασάλι
ΜοντάζΆντονι Γκιμπς
Εταιρεία παραγωγήςWoodfall Film Productions
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 16/9/1963 (Φεστιβάλ της Βενετίας)
Κυκλοφορία1963
Διάρκεια128 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Τομ Τζόουνς (Αγγλ. Tom Jones), γνωστό και ως Επιχείρηση Κρεβατοκάμαρα είναι κωμωδία παραγωγής 1963, σε σκηνοθεσία Τόνι Ρίτσαρντσον. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Άλμπερτ Φίνεϊ, Σουζάνα Γιορκ και Χιου Γκρίφιθ. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χένρι Φίλντινγκ με τίτλο The History of Tom Jones, a Foundling το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Τζον Όσμπορν. Η ταινία έλαβε την εύνοια των κριτικών και ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς της δεκαετίας του '60[1] λαμβάνοντας 10 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και αποσπώντας τέσσερα μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Φημίζεται επίσης για το ιδιαίτερο κωμικό της στυλ: οι εναρκτήριες σκηνές παραπέμπουν σε βωβή ταινία, ενώ οι πρωταγωνιστές πολύ συχνά απευθύνται στο κοινό κοιτάζοντας προς την κάμερα.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομ Τζόουνς (Άλμπερτ Φίνεϊ), είναι ο νόθος γιος της υπηρέτριας του αριστοκράτη Σκουάιρ Ολγουόρθι (Τζορτζ Ντιβάιν), Τζένι Τζόουνς (Τζόις Ρέντμαν) και του κουρέα Πάτριτζ (Τζακ ΜακΓκόουραν). Μετά τη γέννησή του ο Ολγουόρθι αποφάσισε να τον πάρει υπό την προστασία του, αφότου απέλυσε την Τζένι. Ο Τομ έχει πλέον ενηλικιωθεί κι έχει γίνει ένας αξιαγάπητος κατεργάρης και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τον εξάδελφό του Μπλίφιλ (Ντέιβιντ Γουόρνερ) που είναι ο νόμιμος κληρονόμος του Ολγουόρθι. Ο νεαρός άνδρας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ωραίο φύλο, είναι κρυφά ερωτευμένος με την κόρη του Σκουάιρ Γουέστερν (Χιου Γκρίφιθ), Σόφι (Σουζάνα Γιορκ), την οποία ο πατέρας της προορίζει για τον Μπλίφιλ. Όταν μια μέρα οι δάσκαλοί του πιάνουν τον Τομ στα πράσα με την χωριατοπούλα Μόλι Σίγκριμ (Ντάιαν Τσιλέντο), ο ευεργέτης του αποφασίζει να τον διώξει από την οικία του. Έτσι ο Τομ βρίσκεται στο δρόμο και προσπαθεί να φτάσει στο Λονδίνο, στο διάβα του καταφέρνει να ξελογιάσει πολλές γυναίκες και να μπλέξει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα η Σόφι που είναι ερωτευμένη μαζί του το σκάει από το σπίτι της και προσπαθεί να τον βρει. Παράλληλα ο πατέρας της Σόφι τρέχει ξοπίσω της για να την αναγκάσει να γυρίσει σπίτι. Όταν όλοι οι ήρωες συναντιούνται, βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια πάνω στην πατρότητα του Τόμ, που πρόκειται να αλλάξει τις ζωές όλων.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία επρόκειτο αρχικά να γυριστεί σε ασπρόμαυρη φωτογραφία από την εταιρία παραγωγής Bryanston Films, η οποία χρεωκόπησε. Έπειτα την παραγωγή ανέλαβε η αμερικανική εταιρία United Artists[2].

Ο άστατος αγγλικός καιρός προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες στα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας στην αγγλική ύπαιθρο και ο διευθυντής φωτογραφίας Γουόλτερ Λάσαλι δήλωσε ότι κατά την άποψή του υπήρχε άψογη συνεργασία με το συνεργείο παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και ότι η εμπειρία ήταν σε γενικές γραμμές θετική[3]. Πρόσθεσε ότι ο σκηνοθέτης Τόνι Ρίτσαρντσον έχασε κάπου το δρόμο του κατά την τελική επεργασία της ταινίας προσπαθώντας να διορθώσει κάτι το οποίο ήταν ήδη πολύ καλό.

Ο Τόνι Ρίτσαρντσον έμεινε ανικανοποίητος από το τελικό αποτέλεσμα, παρά τις γενικά καλές κριτικές και τα βραβεία που έλαβε η ταινία. Ο Ρίτσαρντσον έγραψε στην αυτοβιογραφία του:

Αισθανόμουν ότι η ταινία ήταν μισοτελειωμένη και κακοφτιαγμένη. Δεν κατακρίνω το γεγονός ότι έκανε επιτυχία, καθώς πιστεύω ότι κάθε σκηνοθέτης έχει το δικαίωμα να τη γευτεί. Αλλά όταν κανείς αναφέρεται στον Τομ Τζόουνς αισθάνομαι ένα σφίξιμο μέσα μου[4].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Τόνι Ρίτσαρντσον, Μάικλ Χόλντεν & Όσκαρ Λέβενσταϊν
  • Σκηνοθεσίας – Τόνι Ρίτσαρντσον
  • Μουσικής Επένδυσης - Τζον Άντισον
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τζον Όσμπορν

Υποψηφιότητα:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Άλμπερτ Φίνεϊ
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Ντάιαν Τσιλέντο
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Ντέιμ Ίντιθ Έβανς
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Τζόις Ρέντμαν
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Ραλφ Μπρίντον, Τεντ Μάρσαλ, Τζόσλιν Χέρμπερτ & Τζόσι ΜακΈιβιν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Scott, A. O. (7 February 2005). «We're Sorry». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2003-10-01. https://web.archive.org/web/20031001023857/http://movies2.nytimes.com/gst/movies/movie.html?v_id=50295. Ανακτήθηκε στις 25 May 2010. 
  2. p.xiv Mayer, Geoff Guide to British Cinema Greenwood Publishing Group, 2003
  3. "Web of Stories: Tom Jones: the editing and Tony Richardson's generosity." The generosity was Richardson's decision to give Lassally and other crew members a percentage of the film's revenue, a highly unusual arrangement.
  4. Richardson, Tony (1993). Long Distance Runner – A memoir. London: Faber & Faber. σελ. 136. ISBN 0-571-16852-3.