Η Ζωή του Εμίλ Ζολά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ζωή του Αιμίλιου Ζολά
Κατηγορώ!
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Ντίτερλε
ΠαραγωγήΧένρι Μπλάνκι
ΣενάριοΧάιντς Χέραλντ
Γκέζα Χέρκζεκ
Νόρμαν Ράιλι Ρέιν
ΠρωταγωνιστέςΠολ Μιούνι
Γιόζεφ Σιλντκράουτ
Γκέιλ Σόντεργκααρντ
Γκλόρια Χόλντεν
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΤόνι Γκάουντιο
ΜοντάζΟυόρεν Λο
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros., Netflix και Vudu
Πρώτη προβολήCountry flag 11/8/1937
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Ο Πολ Μιούνι και η Έριν Ομπράιεν σε σκηνή της ταινίας

Η ζωή του Εμίλ Ζολά (Αγγλ.The Life Of Emile Zola) γνωστή και με τον τίτλο Κατηγορώ! είναι βιογραφική ταινία, με στοιχεία μυθοπλασίας, πάνω στη ζωή του διάσημου συγγραφέα Εμίλ Ζολά. Η ταινία γυρίστηκε το 1937 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Ντίτερλε και πρωταγωνιστές τους Πολ Μιούνι και Γκλόρια Χόλντεν. Στην τελετή των βραβείων όσκαρ του 1937 η ταινία βραβεύτηκε με τρία βραβεία όσκαρ μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμίλ Ζολά (Πολ Μιούνι) μένει στο Παρίσι όπου μοιράζεται ένα μικρό διαμέρισμα με τον διάσημο ζωγράφο Πολ Σεζάν (Βλάντιμιρ Σοκόλοφ). Μια τυχαία γνωριμία στο δρόμο με μια πόρνη (Έριν Ο'Μπράιεν), που κρυβόταν από την αστυνομία τον οδηγεί στη συγγραφή του περίφημου μυθιστορήματός του Νανά. Οι πωλήσεις του Νανά βοηθούν τον Ζολά να ξεφύγει από τη φτώχεια. Ο Ζολά παντρέυεται την Αλεξαντρίν (Γκλόρια Χόλντεν) και ζει μια άνετη ζωή στην έπαυλή του. Ο Ζολά συνεχίζει να γράφει με σκληρή γλώσσα, πράγμα που ενοχλεί τις αρχές του Παρισιού που του κάνουν συνεχώς συστάσεις να κατεβάσει τους τόνους. Έμελλε να συνταράξει συθέμελα τη γαλλική κοινωνία με την ανοιχτή επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας L'Aurore υπό τον τίτλο “Κατηγορώ!” και ξεσκέπαζε μια μηχανορραφία που κόστισε την ελευθερία στον στρατιωτικό Άλφρεντ Ντρέιφους (Γιόζεφ Σιλντκράουτ) εξαιτίας του αντισημιτισμού του Υπουργείου Αμύνης. Την αποκάλυψη ακολούθησαν δραματικά γεγονότα που κατέληξαν όχι απλώς στη δικαίωση του αθώου αλλά και στη μεταρρύθυμιση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά, παραγωγής Warner μιας εταιρίας που κατά τη δεκαετία του '30 χρηματοδότησε πολλές βιογραφικές ταινίες (άλλη μια σημαντική βιογραφική ταινία της εποχής εκείνης είναι το Λουί Παστέρ (The Story Of Louis Paster, 1936) επίσης με τον Πολ Μιούνι). Η ζωή του Εμίλ Ζολά αναφέρεται συχνά ακόμη και σήμερα από πολλούς κριτικούς κινηματογράφου για την υποδειγματική εξιστόρηση της ζωής του γάλλου συγγραφέα, που άσκησε επιρροή σε πολλές μεταγενέστερες βιογραφικές ταινίες. Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, αλλά έπειτα από διαταγή του Μπενίτο Μουσολίνι, ο τίτλος αφαιρέθηκε από την λίστα των ταινιών. Υπέστη λογοκρισία και στη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ στη Γαλλία προβλήθηκε μια συντομότερη έκδοση. Ο Μιούνι δυο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε για τρίτη φορά με τον Γουίλιαμ Ντίτερλε για μια άλλη βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Μεξικανού επαναστάτη Μπενίτο Χουάρες (Χουαρέζ (Juarez, 1939)).

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλη εμπορική και κριτική επιτυχία την περίοδο της κυκλοφορίας της, η ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες και κατάφερε να αποσπάσει 3 όσκαρ. Όσκαρ καλύτερης ταινίας, Β' Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου[1].

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Χένρι Μπλάνκι
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου – Γιόζεφ Σιλντκράουτ
  • Σεναρίου – Χάιντς Χέραλντ, Γκέζα Χέρκζεκ και Νόρμαν Ράιλι Ρέιν

Υποψηφιότητες:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Πολ Μιούνι
  • Σκηνοθεσίας - Γουίλιαμ Ντίτερλι
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Άντον Γκροτ
  • Μουσικής επένδυσης - Μαξ Στάινερ (το βραβείο δόθηκε στο Λίο Φ. Φόρμπσταϊν)
  • Ήχου - Νέιθαν Λέβινσον
  • Βοηθού σκηνοθέτη - Ράσελ Σόντερς
  • Πρωτότυπης ιστορίας - Χάιντς Χέραλντ και Γκέζα Χέρκζεκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The 10th Academy Awards (1938) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]