Κονσιστόριον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ιερόν Κονσιστόριον ή ιερό συνέδριο (από το λατιν. consistere, "συζητώ ένα θέμα") ήταν το υψηλότερο πολιτικό συμβούλιο της Ρωμανίας από την εποχή του Κωνσταντίνου Α΄.[1] Αντικατέστησε το consilium Principis, που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Principate.

Οι εξουσίες του συμβουλίου και τα μέλη του διέφεραν· όλα εξαρτώνταν από τον Αυτοκράτορα. Ο μάγιστρος των οφφικίων (magister officiorum), ο κοσμήτωρ του ιερού κοιτώνος (quaestor sacri palatii), ο κόμης των ιερών θησαυρών (comes sacrarum largitorium), ο κόμης της ιδιωτικής περιουσίας (comes rerum privatarum) του Αυτοκράτορα και μερικοί άλλοι υψηλόβαθμοι αυλικοί αξιωματούχοι ήταν ex officio (αυτοδίκαια) μέλη, αλλά ο Αυτοκράτορας ήταν ελεύθερος να διορίσει πρόσθετα μέλη. Αυτοί ήταν ειδικά διορισμένοι comites consistoriani, οι οποίοι τον 6ο αι. κατείχαν την τάξη του vir spectabilis (εκλαμπροτάτων ανδρών), καθώς και άλλους υπαλλήλους ή στενούς συνεργάτες, που διορίστηκαν ad hoc (επί τούτου) σε αυτό. [1] Οι διαδικασίες του συμβουλίου διέφεραν ανάλογα με τον τρόπο διοίκησης του κάθε Αυτοκράτορα, αλλά γενικά χρησίμευσε ως σκηνή "συζητήσεων για πολιτικά και διοικητικά θέματα, καθώς και [...] δικαστικές διαδικασίες και η ιδιαίτερα επίσημη κύρωση των Αυτοκρατορικών νόμων, ενώ ταυτόχρονα ήταν ένας άμεσος τρόπος για τα μέλη του να θέσουν θέματα που τους αφορούσαν ή να επηρεάσουν τον Αυτοκράτορα".[1]

Το συνέδριο συνεκαλείτο σε ιδιαίτερη αίθουσα, το Κονσιστόριον, στο νοτιοανατολικό μέρος του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατιού.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Gizewski, Christian. «Consistorium». Brill's New Pauly. Brill Online. doi:10.1163/1574-9347_bnp_e304290.